Hlavní obsah

Největší státní investiční fond vyřadil z portfolia akcie ČEZ

Norsko vyřadilo z portfolia státního investičního fondu akcie české elektrárenské společnosti ČEZ a dalších devíti světových firem, které těží nebo využívají uhlí. Oznámila to v úterý norská centrální banka, která největší státní investiční fond na světě spravuje.

Foto: Kacper Pempel/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vedle akcií ČEZ centrální banka z fondu vyřadila akcie firem Eneva, Great River Energy, HK Electric Investments, Huadian Energy, Korea Electric Power, Malakoff, Otter Tail, PGE a SDIC Power Holdings. Do režimu pozorování pak centrální banka zařadila americké NorthWestern a Portland General Electric.

Ze strany banky jde už o třetí kolo vyřazování od roku 2015, kdy norský parlament rozhodl, že fond prodá kvůli ohledům na životní prostředí podíly ve firmách spojených s uhlím. Fond je přitom závislý na příjmech z ropy a zemního plynu.

Aktiva za 23 biliónů 

Parlament rozhodl, že státní penzijní fond prodá podíly ve firmách, které odvozují více než 30 procent svých tržeb nebo aktivit z uhlí.

Aktuálně je tak z fondu vyřazeno už celkem 69 firem kvůli uhlí, uvedla centrální banka. Dalších 13 společností je zařazeno do režimu pozorování.

Norský vládní fond vlastní 1,3 procenta všech firemních akcií, které se ve světě obchodují. Na konci roku vlastnil akcie téměř 9000 firem a hodnota jím spravovaných aktiv dosahovala 900 miliard dolarů (23 biliónů korun).

Akcie ČEZ na burze v Praze v úterý odpoledne posilovaly o půl procenta a prodávaly se za 454 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám