Hlavní obsah

Pivovarem čtvrtstoletí se stal v Brně přerovský Zubr

Brno

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal pivovar Zubr z Přerova. Stejný pivovar letos vyhrál se svým Grandem i mezi světlými ležáky a odváží si z Brna také vítězství v kategorii světlých výčepních piv se značkou Classic. Pořadatelé ve čtvrtek výsledky vyhlásili v Brně na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na poslední degustaci sudových piv se podílela i laická porota. Jejich hodnocení se však nezapočítávalo, byť se v mnohém shodovalo s odborným.

Článek

Odborníci v Brně hodnotili i sudová piva. „Letošní, již 25. ročník soutěže Pivex se celkovým počtem ve všech přihlášených kategoriích řadí k těm dosud nejpočetněji obeslaným. U lahvových to bylo 40 značek a u sudových posuzovaly poroty pod dohledem notáře  36 značek piv,“ uvedl k letošnímu ročníku za pořadatele Jiří Morávek ze společnosti Snip.

Mezi světlými ležáky vyhrála jedenáctka Velkopopovický kozel, mezi výčepními pivy nefiltrované pivo od Rodinného pivovaru Bernard. Zvláštní kategorii měly i minipivovary, tam dominovala dvanáctka Dobřanská Hvězda.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum.

Lahvové pivo se hodnotí ve dvou kolech, sudové v jednom. „Soutěž dává šanci jen pivovarům s vyrovnanou kvalitou tradičního českého nápoje a zároveň signalizuje pijákům piva jeho stav a výhled do nové sezóny. Pivovarům pak ukazuje, jak se vyvíjí jejich předpoklady úspěchu na pivních trhu,” říká o soutěži nestor českého pivovarnictví Antonín Kratochvíle.

Organizátoři v pětiletých cyklech vyhodnocují pivovary z dlouhodobého pohledu podle dosažených výsledků. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast.

Výsledky:
Zvláštní cenu - pivovar čtvrtstoletí - Zlatý pohár Pivex za léta 1992 -2017 dostal a toto označení může používat dalších 5 let pivovar ZUBR, který obsadil v hodnocení TOP 12 pivovarů za uplynulých 25 let 1. místo
Světlé ležáky
1. Zubr Grand
2. Gambrinus Plná 12
3. Litovel Premium (pivovar Litovel) a Radegast Ryze hořká (dvě stejná hodnocení)
Světlá výčepní piva
1. Zubr Classic
2. Litovel Moravan
3. Zubr Gold
Tmavá piva
1. Litovel Drak
2. Lobkowicz Premium černý
3. Litovel Drak premium
Nealkoholická piva
1. Birell polotmavý
2. Lobkowicz Premium nealko
3. Birell
Míchaná nízkoalkoholická a nealkoholická piva
1. Litovel Pomelo
2. Birell polotmavý citron
3. Litovel červený pomeranč
Zlatý soudek 2017 (sudová)
Světlé ležáky
1. Velkopopovický Kozel 11
2. Starobrno Drak
3. Krušovice 12
Světlá výčepní
1. Bernard pivo nefiltrované světlé výčepní
2. Radegast original
3. Holba horská
Minipivovary světlé ležáky
1. Dobřanská Hvězda 12
2. Zlatá labuť světlý ležák (Zvíkov)
3. Brněnská jedenáctka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám