Hlavní obsah

Za čtvrt roku EET zaplatili podnikatelé na pokutách přes 100 tisíc

Finanční správa provedla za čtvrt roku od zahájení elektronické evidence tržeb 9510 kontrol. Z toho v rámci 802 kontrol odhalila 1203 porušení pravidel, uložila 20 pokut za 103 700 korun a dále předala k řízení o sankci nebo opatření 807 nalezených porušení. V pondělí o tom informovala mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf finanční správy Martin Janeček a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Nejčastějšími prohřešky v rámci EET jsou nevystavení účtenky, neumístění informačního oznámení a nezasílání údajů do systému EET.

Elektronická evidence tržeb povinně začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, od začátku letošního března začne platit i pro obchody.

Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až 500 tisíc korun nebo i uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Na zvýšení počtu kontrol v posledních dvou měsících upozornil i zakladatel pokladního systému Septim.cz Zbyněk Švec.

„Kontroloři u podnikatelů ve většině případů zaznamenali pouze drobné nesrovnalosti a tzv. propustné chyby, jako například duplicitní účty, chybějící vteřinový údaj na účtence, absenci informačního hlášení na webu apod. Žádné sankce ani pokuty ale v těchto případech prozatím neudělili a řešili to vždy domluvou a příslibem nápravy od restauratéra,” uvedl.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Pracovní portál Profesia.cz upozornil, že v segmentu ubytování, stravování a pohostinství se počet nabídek práce v meziročním srovnání snížil loni v prosinci o deset procent a letos v lednu o tři procenta.

„Řada restaurací, především menších hospod na venkově ukončila činnost, mnohé podniky ale naopak přijímaly nový personál, aby byly schopné zvýšené množství práce spojené s EET zvládnout," uvedl portál.

Spory o počty zavřených hospod

Podle lednového vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) počet restaurací po zavedení EET neklesl. [celá zpráva]

Sdružení místních samospráv České republiky ovšem s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince oznámilo, že při spouštění EET zaniklo zhruba 700 hospod zejména v malých obcích. Opačný trend, než o jakém hovořil ministr Babiš, vykazují v oblasti živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti i statistiky společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. Loni v prosinci podle nich bylo nově založeno nebo obnoveno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 živností.

Finanční správa na počátku ledna zrušila kvůli negativním ohlasům ve veřejnosti a následném rozhodnutí ministra Babiše internetovou stránku, na které mohli lidé anonymně oznamovat, že v restauraci nebo ubytovacím zařízení nedostali účtenku z EET.

Reklama

Související články

V Praze se protestovalo proti EET a vrchnosti

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu protestovalo proti elektronické evidenci tržeb (EET) a vrchnostenskému způsobu vládnutí politiků. Shromáždění...

Výběr článků

Načítám