Hlavní obsah

Kvůli mzdám řidičů hrozí stávka. Odbory chtějí jednat jen do půlky března

Dopravní odbory daly kvůli mzdám řidičů autobusů ultimátum vládě, krajům a zaměstnavatelům. Do 15. března budou jednat, poté jsou připraveny vyhlásit stávku. Po středečním jednání předsednictva Odborového svazu dopravy (OSD) to řekl předseda svazu Luboš Pomajbík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na ilustračním snímku nádraží v Kladně

Článek

Kvůli platům šoférů se Pomajbík sejde s předsedkyní Asociace krajů Janou Vildumetzovou (ANO). Zároveň požádal o schůzku premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Pondělní jednání mezi vládou a Asociací krajů nepřineslo podle odborů žádné výsledky. Kraje od vlády nedostaly příslib, že jim stát na navýšení peněz pro šoféry přidá peníze. Odbory proto vyzvaly zaměstnance v dopravě k aktivní účasti ve stávce, pokud ji předsednictvo OSD vyhlásí. Zároveň prodloužily trvání celostátní stávkové pohotovosti.

Ve hře peníze z rezervy

Další příležitost získat peníze na platy řidičů budou mít kraje příští pondělí při jednání s vládou. Bude se jednat o částce 1,5 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy, která by měla primárně směřovat do oprav krajských silnic. Podle krajů by ale tyto peníze umožnily uvolnit prostředky, které by mohly jít na mzdy šoférům.

Podle Pomajbíka zatím tento návrh zcela smetený ze stolu není, přestože se proti vyplacení takto vysoké sumy z rezerv na předchozím zasedání postavil premiér Sobotka. Podle něj není rozumné už v únoru rozpustit téměř polovinu rezervních peněz. Kraje přitom vyčíslily požadavky dopravních firem na zvyšování mezd na 800 miliónů korun.

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na 88 Kč na hodinu a nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí.

Zvýšení platů se ale podle odborů týká jen šoférů pracujících v nejhůře platících firmách. Šoférů zaměstnaných u dopravců, kde pomocí kolektivního vyjednávání mají dojednány lepší pracovní podmínky, se lednové zvyšování mezd příliš nedotklo, uvedl Pomajbík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám