Hlavní obsah

Zkrachoval jsem kvůli dotacím, tvrdí majitel tiskárny. Teď žaluje stát o 100 miliónů

Novinky, Bohumír Žídek

Společník zkrachovalé Východočeské tiskárny Petr Fryč podal soukromoprávní žalobu na ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Ministerstvo mělo Fryče poškodit, když udělením dotací poskytlo neoprávněnou výhodu jeho konkurentům. Novinkám to sdělil Pavel Fexa, právník Libertariánského institutu, který Fryče ve sporu zastupuje.

Foto: Alexandr Janovský, ČTK

Bývalý spolumajitel Východočeské tiskárny Petr Fryč na archivním snímku.

Článek

Podle právníka Fexy podal jeho klient na ministerstvo průmyslu a obchodu výzvu k náhradě škody. „Ministerstvo má teď šest měsíců, aby reagovalo,“ upřesnil právník. Podle něj žádá Fryč od ministerstva přes 100 miliónů korun jako náhradu škody.

„Nesprávný úřední postup vidíme v tom, že došlo k porušení zákona v okamžiku, kdy konkurenti pana Fryče dostali dotaci,“ uvedl předseda institutu Roman Kříž na tiskové konferenci, kde představil výzkum, podle nějž považují Češi dotační systém za záměrně složitý. [celá zpráva]

Vše v souladu s pravidly, tvrdí MPO

Mluvčí MPO František Kotrba Novinkám potvrdil, že ministerstvo výzvu obdrželo. „V případě poskytování podpory příjemcům z polygrafického sektoru MPO jako Řídicí orgán Operačního programu Podnikatel a inovace a poskytovatel dotace postupovalo plně v souladu s pravidly veřejné podpory, která umožňovala takovýto typ intervencí podpořit,” uvedl.

Foto: Profimedia.cz

S tím však nesouhlasí právník Fexa. „Poskytnutím konkurenční výhody konkurenci byl pan Fryč poškozen. Zákon o hospodářské soutěži zakazuje zvýhodňovat jednotlivé soutěžitele. Usilujeme o to, aby se případ dostal až k Ústavnímu soudu a ten se k tomu vyslovil,“ vysvětlil právník s tím, že dotace jsou podle něj v rozporu s ústavními principy.

Majitel: Dotace rozvrátily průmysl

Podle někdejšího majitele Východočeské tiskárny Fryče dotace „zcela rozvrátily polygrafický průmysl“, který se  se v letech 1994 až 2004 „rozvíjel nesmírně dynamickým způsobem“.

Mluvčí MPO Kotrba to odmítá. „Tvrzení pana Fryče není relevantní a nezakládá se na žádných reálných podkladech,” uvedl pro Novinky.

Postižení a informovaní hovoří stále častěji o bujícím cenovém dumpingu.
Vladislav Najbrt, expert na typografii

Rozdílný názor než ministerstvo zastává expert na typografii Vladislav Najbrt, podle kterého se zájem části tiskáren obrátil „na získávání finančních dotací, nepodložených produktivitou a růstem kvalifikace“.

„Postupně se začala zvětšovat mezera mezi možnostmi a výkonností tiskáren ekonomicky standardních a těch dotovaných nebývalými částkami,” sdělil Novinkám. Podle Najbrta rozdíly mezi tiskárnami prokazují dvourychlostní vývoj v oboru a mohou vést k až k likvidaci těch oslabených. „Postižení a informovaní hovoří stále častěji o bujícím cenovém dumpingu,” dodal.

Rozdíl v cenách

O dumpingu hovoří i Fryč. „Pokud jsem z každé vydělané koruny musel počítat třicet haléřů na splátky úvěrů, tak oni nemuseli. Než se rozjely dotační programy, ve férové soutěži s ostatními tiskárnami byly cenové rozdíly mezi třemi a pěti procenty,“ zdůraznil.

„Dotované tiskárny, které dostaly peníze darem, nebyly zatíženy splátkami, přišly s cenovým dumpingem. Tímto dumpingem odrovnaly nedotované tiskárny. Rozdíly v cenách najednou byly třicet procent,“ dodal Fryč.

Podle Fryče si navíc nové tiskárny nevydělají na nové stroje a nevytvářejí žádný kapitál. „Pokud skončí dotace, těmto podnikům dožije generace strojů a nové si nebudou mít z čeho koupit,“ domnívá se.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám