Hlavní obsah

Dotace jsou záměrně složité a podporují korupci, myslí si Češi

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces získávání dotací považuje za složitý 72 procent lidí, vyplývá z průzkumu Libertariánského institutu. Plných 84 procent respondentů se domnívá, že je tato složitost záměrná. Lidé se domnívají, že dotace podporují korupci, vytváří nekalou konkurenci a ohrožují demokratický systém.

Foto: David Ryneš, Novinky

Proces získávání dotací je záměrně složitý

Článek

S tvrzením, že dotace podporují korupci, souhlasilo celkem 72 procent dotazovaných. Podle 67 procent respondentů prostřednictvím loajality příjemců ohrožují demokratický systém. Nekalou konkurenci dotace vytváří a podporují podle 66 procent respondentů.

Dále z výzkumu vyplývá, že čím více informací mají občané o dotacích k dispozici, tím jsou se systémem nespokojenější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Složitost procesu získání dotací

Stát nemá evidenci všech dotací a analogických transferů, uvedl předseda institutu Roman Kříž. „Kdyby takto fungoval jediný podnik, stát ho zavře během několika dní,“ prohlásil Kříž na čtvrteční tiskové konferenci.

Až 1,25 miliónu dotací za 17 let

Informační systém CEDR (Centrální evidence dotací z rozpočtu) eviduje od roku 2000 přes milión dotací. Kříž jejich počet k dnešnímu dni odhaduje na 1,25 miliónu. V systému však některé údaje chybí. Zcela mimo CEDR jsou dotace, které přidělují například orgány samosprávy, úřady práce a další subjekty.

„Jde o naprosto neuvěřitelné číslo, když si uvědomíte, kolik lidí se v tom pohybuje. Jde o desítky tisíc lidí, kteří netvoří žádné hodnoty, jen se účastní přehazování peněz z jednoho místa na druhé,“ řekl Kříž.

Lidé mají k systému dotací menší či větší výhrady, není podle nich optimálně nastaven a není zcela transparentní. Dotace podle nich někdy směřují na nepotřebné věci a jejich využití je často neúčelné. Dominantním požadavkem dotazovaných je dotace zjednodušit a zprůhlednit.

Jedním z cílů Libertariánského institutu v oblasti dotací je vytvoření otevřeného portálu, kde budou dohledatelné všechny dotace, které se z veřejných rozpočtů přidělují.

Reklama

Výběr článků

Načítám