Hlavní obsah

Realitní bublina v Německu: nemovitosti jsou až o třetinu předražené

Novinky, bož

Nemovitosti v Německu jsou o 15 až 30 procent předražené, vyplynulo z měsíční zprávy německé Spolkové banky (Bundesbank). Ta uvedla, že jí extrémně vysoké ceny nemovitostí dělají starosti. Nejvyšší cenový nárůst zaznamenaly byty ve velkoměstech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nemovitosti v Německu jsou o 15 až 30 procent předražené.

Článek

„Podle aktuálních odhadů jsou ceny ve velkých městech předražené o 15 až 30 procent,” uvedla Bundesbank. „Cenový nárůst byl obzvláště výrazný u bytů v osobním vlastnictví ve velkoměstech,” dodala.

Investiční chování Němců má co do činění s vývojem úrokových sazeb, uvedl pro agenturu DPA analytik realitního trhu Peter Ache. „Velmi pozorně sledujeme, jak se budou úroky nadále vyvíjet,” řekl Ache. „Nepředpokládám, že by ceny nemovitostí ve městech v nejbližší době výrazně klesaly,” dodal s tím, že ačkoli došlo k mírnému zvýšení úrokových sazeb, zatím zdaleka nedosáhly hranice, která by Němce odradila od investic do nemovitostí.

Němci si dosud bydlení spíše pronajímali, avšak právě nízké úroky v posledních letech je přesvědčily o výhodnosti nákupu nemovitostí.

Přehřívání trhu v Česku a bublina v USA

K možnému přehřívání trhu s nemovitostmi se před nedávnem vyjádřil i český guvernér národní banky Jiří Rusnok.

„V případě, že domácí trh nemovitostí bude v dalším období vykazovat rostoucí známky přehřívání a rizikovější úvěrové charakteristiky, jsme připraveni případně dále tyto podmínky zpřísnit,” prohlásil guvernér.

V létě 2007 vypukla v USA hypoteční krize, která přerostla ve světovou finanční krizi. Snížení úrokových sazeb v USA povzbudilo trh s realitami a počet prodávaných domů prudce stoupl. Vzestup však neodpovídal možnostem americké ekonomiky, a právě splasknutí této bubliny stálo na počátku zmíněné krize.

Reklama

Související články

Úvěr už nedostane každý, hypotéky podraží

Rok 2016 přinesl do oblasti financí hotovou legislativní smršť. Zákonodárci se činili zejména v prosinci, kdy začaly platit dva důležité zákony. Jeden zdražil...

Výběr článků

Načítám