Hlavní obsah

Mrazivé počasí pomohlo Temelínu k rekordu

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín hlásí za leden rekordní výrobu elektřiny. Množství 1,627 miliónu megawatthodin (MWh) je nejvyšší měsíční výroba od začátku provozu elektrárny v prosinci 2000. K výsledku pomohlo Temelínu především mrazivé počasí, kdy se voda lépe ochlazuje v chladicích věžích.

Foto: Marek Sviták/JETE

Mrazivé počasí Temelínu prospívá.

Článek

Lednová výroba temelínské elektrárny byla taková, že by s ní jihočeské domácnosti vystačily téměř rok a půl.

Nejvyšší denní výroby – 55 689 MWh – dosáhly oba temelínské bloky v pondělí 30. ledna, naopak nejméně se vyrobilo v pátek 13. ledna, kdy z jihočeské elektrárny odešlo do sítě 52 104 MWh elektřiny.

„Oba bloky jedou naplno. Výkon druhého je přibližně o deset megawattů vyšší. Z prvního totiž vytápíme vlastní areál a nedaleký Týn nad Vltavou,“ řekl Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták.

I přes dobrý vstup do nového roku je vedení elektrárny s roční předpovědí velmi opatrné. „V lednu se nám dařilo, ale pořád nás letos čeká ještě jedenáct měsíců,“ poznamenal ředitel Temelína Bohdan Zronek.

Pro celkové výrobní výsledky bude podle něj klíčová odstávka nutná k výměně paliva. Ta začne na druhém bloku ve druhé polovině května a podle plánu by měla trvat necelé tři měsíce. Odstávka prvního bloku začne až v samotném závěru roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám