Hlavní obsah

Košické železárny kupují Číňané, píše slovenský server

Novinky, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Americký U. S. Steel chce prodat košické železárny čínské společnosti Hesteel Group. S čínskou společností Hesteel už Američané ve čtvrtek v Pittsburghu podepsali memorandum o porozumění, napsal server hnonline.sk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Číňané měli za košické železárny nabídnout 1,4 miliardy eur (asi 37,8 miliardy korun). Ostatní nabídky, včetně té od společnosti Moravia Steel, byly podle serveru smeteny ze stolu. Čínská společnost si tímto krokem takříkajíc zarezervovala košický U. S. Steel a memorandem začíná vstup čínského kapitálu do košických železáren.

Mluvčí U. S. Steel Košice Ján Bača informaci serveru nepotvrdil ani nevyvrátil. „K tomuto tématu se nebudu vyjadřovat,“ řekl.

Hnonline.sk uvedl, že na základě podepsaného memoranda má už v únoru začít komplexní audit, hloubková kontrola a prověrka košického podniku.

Vláda chce podíl

Slovenská vláda se možná pokusí získat podíl ve slovenské divizi amerických oceláren U. S. Steel, pokud ji současný vlastník prodá. Ve středu to řekl slovenský premiér Robert Fico.

„Nevylučuji, že by se stát možná pokusil o nějaký balík akcií. Nikdo nám nedá většinový balík akcií, ale pokusíme se možná vstoupit jednou nohou do této společnosti. Taková velká firma nemůže fungovat bez státu,“ řekl Fico.

Stát by měl vyjednávat již s novým majitelem košických železáren, které jsou jedním z největších zaměstnavatelů na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám