Hlavní obsah

Německá ekonomika loni rostla nejrychleji za pět let

• Aktualizováno
Novinky, bož

Německý hrubý národní produkt (HDP) v loňském roce stoupl o 1,9 procenta. To znamená největší růst za posledních pět let. Ve čtvrtek to oznámil Statistický spolkový úřad (Destatis). V roce 2015 německá ekonomika rostla o 1,7 procenta, o rok dříve o 1,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst německého HDP

Článek

Německo navíc třetí rok v řadě dosáhlo přebytku spolkového státního rozpočtu. V roce 2016 činil přebytek 19,2 miliardy eur (zhruba 519 miliard korun). Toto číslo odpovídá 0,6 procenta HDP, připomněl ekonomický deník Handelsblatt.

Náš západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. V roce 2015 do Německa mířilo 38,6 procenta českého exportu v rámci EU. Do Německa směřovalo zboží za 1,26 biliónu korun, historicky nejvíce. Na dovozu z EU do Česka se pak Německo podílelo z 39,6 procenta. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Naším nejdůležitějším obchodním partnerem je Německo.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová připomíná, že německý HDP rostl ještě o jednu desetinu více, než počítal trh.

„K dobré výkonnosti přispívá především domácí poptávka. Na trhu práce se začíná projevovat nedostatek pracovní síly, která tlačí nahoru mzdy. To vylepšuje náladu německým spotřebitelům, kteří jsou pak ochotni více utrácet,“ uvedla Steckerová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

„Vylepšují se i indikátory důvěry, což naznačuje, že slušný hospodářský růst bude pokračovat i v letošním roce. To, že se německé ekonomice vede dobře, je příslibem i pro hospodářský růst České republiky,“ dodala Steckerová s tím, že ekonomická provázanost s Německem je pro Česko velkým přínosem.

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku byla podle indexu Institutu Ifo  v prosinci nejvyšší od února 2012. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám