Hlavní obsah

Investory dluhopisy s historicky nízkým výnosem lákají. Čekají na konec intervencí ČNB

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný výnos jednoletého českého státního dluhopisu dosáhl ve středeční aukci historického minima minus 1,72 procenta. Zájem investorů byl obrovský, celková poptávka po cenném papíru dosáhla 32,3 miliardy korun, vyplynulo z údajů zveřejněných Českou národní bankou (ČNB). I to je podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala rekordní hodnota.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Nižší výnosy státních dluhopisů podle ekonomů ministerstvu financí pomáhají snižovat náklady na obsluhu státního dluhu.

Výnos jednoletého českého dluhopisu byl ve středu nižší než u švýcarských dluhopisů, jejichž výnosy patří dlouhodobě k nejnižším. „Pro srovnání, roční švýcarský papír se v současnosti obchoduje s výnosem ‚jen‘ těsně pod minus jedním procentem,” uvedl Marek Dřímal.

I dluhopisy s dvouletou splatností dosahují rekordních hodnot. Jejich výnos klesl na minus 1,21 procenta. Už loni v říjnu měl tento dluhopis krátce nejnižší výnos na světě. [celá zpráva]

Dva druhy investorů

Ekonom Komerční banky odhaduje, že většinu prodaných dluhopisů koupili zahraniční investoři, kteří sázejí na konec kurzového závazku ČNB, případně využívají nerovnováhy na domácím trhu.

Blížící se konec závazku, ke kterému podle nás dojde ve druhém čtvrtletí roku, přitahuje investory jako červený hadr býka.
Marek Dřímal, ekonom

„První skupina investorů kupuje dluhopisy přímo s vidinou zisků z posílení koruny vůči euru. Pořízením dluhopisů se zároveň mohou pojistit před případným prudkým snížením sazeb ČNB do záporu,” přibližuje Dřímal.

„Druhá skupina investorů využívá velmi levné financování v korunách, když na český trh přináší nedostatková eura,” dodal.

Investory přitahuje konec intervence

Tento trend podle Dřímala ještě není u konce. „Blížící se konec závazku, ke kterému podle nás dojde ve druhém čtvrtletí roku, přitahuje investory jako červený hadr býka,” zdůraznil.

Dluhopisy se zápornými sazbami a intervence
Investoři v případě záporných úrokových sazeb v podstatě platí za možnost půjčit státu. Přesto na nich lze vydělat. Například při ukončení měnové intervence švýcarskou centrální bankou švýcarský frank posílil o 30 procent.Investor, který v období měnové intervence nakoupil dluhopis se zápornou sazbou, ho po tomto prudkém posílení měny prodal. Následně vyměnil franky za eura a na transakci vydělal.

Podobné zisky si zřejmě investoři slibují od blížícího se ukončení intervence ČNB.

Příliv kapitálu se podle Dřímala v posledních dnech zřejmě počítá v miliardách eur a nerovnováhy na trhu se prohlubují. „Výnosy dluhopisů tak budou pravděpodobně dále klesat. Další aukce jednoletého dluhopisu se odehraje 25. ledna a nelze vyloučit, že se jeho výnos dostane k minus dvěma procentům,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám