Hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas nyní potvrdil, že se připravuje novela vyhlášky. „V praxi by mohla platit od poloviny roku 2017,“ uvedl Mikas pro agenturu TASR.

Novela má stanovit jasná pravidla, ve kterých stravovacích zařízeních a jakým způsobem se tatarský biftek může podávat. „Odpovědnost bude na provozovateli restauračního zařízení,“ řekl hlavní hygienik.

Jídlo podle pravidel

Některé slovenské restaurace měly v nabídce tatarský biftek i po zákazu prodeje tepelně neupraveného masa, ale na jídelním lístku většinou nefiguroval. Pokud kontrola podávání tohoto jídla odhalila, mohla uložit pokutu ve výši 150 až 20 tisíc eur (4000 až 540 tisíc korun).

Fanoušci tatarského bifteku spustili vloni na internetu petici za jeho zachování v restauracích.

Tatarský biftek je pokrm ze syrového hovězího masa, nejlépe svíčkové, které je naškrábáno špičkou ostrého nože, případně najemno namleto, a podáváno s různými přísadami a kořením. Protože maso není tepelně upravené, může hrozit nákaza některými parazitárními onemocněními.