Hlavní obsah

Antimonopolní úřad výrazně zvýšil pokuty pro Vodafone a O2 za sdílení sítí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) výrazně zvýšil pokuty mobilním operátorům Vodafone a O2. Celkem mají zaplatit 99,1 miliónu za dohodu o propojování sítí, která stále platí. Informoval o tom v pondělí předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle úřadu dohoda omezuje hospodářskou soutěž. Jde o letitý spor, který ÚOHS poprvé pokutoval v roce 2003.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřad o uložení pokuty ve výši 99,1 miliónu rozhodl na konci prosince. Vodafone má zaplatit 49,6 miliónu a O2 částku 49,5 miliónu. Původní pokuta z roku 2003 byla 5,5 miliónu pro Vodafone a 22 miliónů pro Eurotel Praha, jehož je O2 právním nástupcem.

„Jsme přesvědčeni, že jsme žádný správní delikt nespáchali, proto se budeme proti rozhodnutí ÚOHS odvolávat,” řekla Novinkám mluvčí O2 Lucie Pecháčková. Vodafon označil rozhodnutí antimonopolního úřadu za nezákonné a už proti němu podal rozklad.

Podle úřadu dohoda trvala od roku 2001. Rafaj uvedl, že firmy uzavřely a následně plnily dohody, podle nichž propojovaly své sítě výhradně přímým propojením, pokud toto bylo k dispozici a pokud jeho kapacita byla dostačující.

„Uzavřené dohody vylučují možnost, aby uvedené společnosti propojily své sítě kdykoli na základě svého svobodného rozhodnutí tranzitem přes síť třetího subjektu. Za existence přímého propojení sítí účastníků řízení a jeho dostatečné kapacity tedy nemá žádný z účastníků možnost využít alternativní způsob propojení tranzitem prostřednictvím sítě třetí strany, byť by tento způsob byl pro něj a jeho zákazníky výhodnější,” uvedl šéf antimonopolního úřadu.

Podle něj se tím firmy  dopustily dohod o rozdělení trhu s cílem narušit hospodářskou soutěž.

Úřad prý nerozumí sítím

„Vzhledem k tomu, že účastníci řízení po celou dobu zakázané dohody dále plnili, byly jim sankce za dlouhodobý delikt přiměřeně zvýšeny,” dodal Rafaj.

Úřad za propojování sítí před deseti lety pokutoval také Vodafone s T-Mobilem. Loni předseda pokuty potvrdil. Společnosti se brání soudně.

„Podle našeho názoru je celý případ vykonstruovaný a založený na základním nepochopení technické stránky fungování sítí,“ uvedla již dříve mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám