Hlavní obsah

Němci se hádají, jestli v rámci boje proti změně klimatu zdražit maso a mléko

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu se rozhořel spor, zda zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH) na maso a mléko. Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí totiž živočišné produkty přispívají k poškozování klimatu. Několik ministrů německé vlády se zvýšením DPH nesouhlasí. V pátek o tom informoval server týdeníku Die Zeit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Živočišná výroba je podle německého úřadu výrazným faktorem přispívajícím ke změně klimatu.

Článek

Maso, mléko a další živočišné produkty spadají v Německu pod zvýhodněnou sedmiprocentní sazbu DPH. Úřad požaduje, aby se nově přesunuly do běžné sazby DPH, která činí 19 procent.

S tím nesouhlasí například ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU), který nechce „občanům, prostřednictvím penalizační daně předepisovat, co mají jíst a pít“. Od návrhu se distancovala ministryně pro životní prostředí Barbara Hendricksová (SPD). „Jde o návrhy Spolkového úřadu pro životní prostředí, nikoliv ministerstva pro životní prostředí,“ nechala se slyšet.

Zpráva úřadu pro životní prostředí se zabývá především zemědělskými dotacemi, které mají škodlivý dopad na životní prostředí a klima. Kritizuje ambivalentní přístup německé vlády, která se na jedné straně globálně několikrát zavázala k boji proti změně klimatu, na druhé straně vydává 57 miliard eur (jeden a půl biliónu korun) na subvencování živočišné výroby.

Ta podle úřadu výrazně přispívá ke změně klimatu. Vedle dotací zpráva kritizuje i zvýhodněnou sazbu DPH pro živočišné produkty a navrhuje zvýšit DPH ze sedmi procent na 19.

Reklama

Výběr článků

Načítám