Hlavní obsah

Silná koruna v bankomatu. Cizinci vybírají i s kurzem pod 24 korun za euro

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru korun z bankomatu cizinci vybírají za kurz k euru až o tři koruny horší, než je oficiálních 27 korun. Často nevědí, že ze dvou metod výběru volí tu méně výhodnou. Podobně to funguje i pro Čechy při výběru cizí měny v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Kurz české měny k euru se při výběru z bankomatu podle zvolené metody liší až o několik korun.

Článek

V bankomatu ČSOB na přelomu roku cizinci vybrali koruny při kurzu 23,97 koruny za euro. Kurz karetní asociace MasterCard je přitom aktuálně 26,92 koruny za euro, v případě Visa 27,06 koruny za euro.

Jak řekl Novinkám mluvčí ČSOB Jan Solnička, výše uvedený kurz pod 24 korun banka používá při výběru se službou okamžité konverze Dynamic Currency Conversion (DCC). Klientovi, který vybírá hotovost, banka nabídne možnost zúčtování v jeho měně – například eurech. To znamená, že nemusí přepočítávat, na kolik jej vybraných například tisíc korun vyjde, ale zobrazí mu přímo odpovídající částku v eurech, která se mu pak strhne z účtu. Avšak kurz je pak méně výhodný.

Mohou si vybrat

„Je to běžná praxe na bankomatech v Evropě i ve světě. Klienti si mohou vybrat, jestli ji využít, nebo ne,“ dodal mluvčí.

Při využití druhé metody, kdy klient vybírá v místní měně, se nedozví kurz okamžitě, ale až při zúčtování transakce podle kurzu bankovní asociace třeba po několika dnech. Člověk, který nemá rád nejistotu a nezná oficiální kurz, proto často zvolí metodu DCC, aby viděl sumu ve své měně černou na bílém.

„Tento informační servis však je na druhé straně vykoupen tím, že banka provozující bankomat často nabízí kurzy citelně horší než domácí banka klienta, která konverze provádí podle oficiálního kurzového lístku,” řekl Novinkám ekonom společnosti Cyrrus Jiří Šimara. Potvrzuje přitom, že rozdíl v kurzu může být poměrně vysoký, klidně i několik korun na euru.

„Jelikož okamžitá on-line konverze (DCC) vyžaduje úkony v rámci zúčtování mezinárodních transakcí, bývá kurz vyšší než při klasickém výběru bez přepočtu. Tato praxe je běžná všude ve světě,” uvedla na dotaz Novinek mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Konkrétní aktuální kurz u bankomatu banky ale neupřesnila. UniCredit Bank u metody DCC podle mluvčího Petra Plocka počítá 26,48 koruny za euro.

Metoda s přepočtem bývá méně výhodná i pro Čechy v cizině

Pro srovnání, směnárny v Praze kupují od turistů eura kolem kurzu 26,60. Internetová televize Stream.cz ale loni upozornila na případ směnárny v centru, která dávala za euro pouhých 15 korun. [celá zpráva]

Podobně by si měli dávat na metodu DCC při výběru peněz z bankomatu pozor i čeští turisté v zahraničí.

„Když se vám nechce nic kontrolovat, bývá lepší zvolit výběr bez směny a nechat přepočet na své bance. Její směnný kurz bude ve většině případů výhodnější,” řekl Novinkám mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Stejně to podle něj funguje i při platbě kartou na terminálu v obchodě.

Reklama

Související články

Koruna je k dolaru nejslabší od roku 2004

Kurz koruny vůči dolaru v úterý odpoledne propadl na nejslabší úroveň od roku 2004. Dolar stál přes 26 korun. Vůči euru je dolar nejsilnější za 14 let.

Výběr článků

Načítám