Hlavní obsah

Srovnání: Ve výprodejích nejvíc zlevnilo oblečení, elektronika či hračky méně

Novinky, tov

V povánočních výprodejích nabízejí prodejci největší slevy na módní zboží, obuv a doplňky do domácností. V průměru slevy dosahují až 30 procent. U kosmetiky, hraček či elektroniky jsou slevy nejčastěji mezi 10 a 20 procenty. Vyplývá to ze srovnání serveru Zboží.cz, který mapuje slevové akce několika tisíců obchodů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Povánoční výprodeje v hypermarketu Globus na Černém Mostě v Praze

Článek

Výrazně ušetří ti, kteří počkali s nákupem zimního oblečení. Móda patří ke kategoriím, kde slevami obchodníci nešetří.

„V průměru až o 20 procent levněji jsou v internetových obchodech k dostání dámské kabáty a péřové prošívané bundy.  Výhodně je možné stále pořídit i vánoční klasiku – dámské prádlo. Podprsenky je zboží, které najdeme ve slevě s přehledem nejčastěji,“ řekl manažer Zboží.cz Milan Šmíd.

V oblasti pánské módy jsou v nabídce v průměru o 30 procent levněji košile. Ve zvýhodněné nabídce jsou také svetry (27 procent) a zimní bundy (17 procent).  Podobné jsou slevy také u dámských kozaček a pánské zimní obuvi.

V akcích se slevami v průměru kolem 30 procent obchodníci nabízejí také doplňky do domácnosti. Typicky jde o svícny, polštářky a vázy.

V akci i pneumatiky

Kosmetika patří na druhou stranu k oblasti, kde se slevy pohybují spíše na nižší úrovni. „Protože jde nejčastěji o věci denní potřeby, plní zde slevy spíše psychologickou roli. Obchodníci díky nim zaujmou nejspíše ty zákazníky, kteří hledají něco extra. I proto najdeme dámské parfémy na třetí příčce žebříčku produktů, které jsou v nabídce ve slevě aktuálně nejčastěji,“ dodal Šmíd.

TOP 10 produktů, které jsou v nabídce nejčastěji se slevou
ZbožíKategoriePočet nabídek ve slevěprůměrná sleva (%)
1Pouzdra na mobilní telefonyElektronika10 69712 %
2PodprsenkyDámská móda7 32817 %
3Dámské parfémyKosmetika5 74013 %
4Letní osobní pneuAuto moto5 61613 %
5Zimní osobní pneuAuto moto4 71711 %
6Náhradní displeje pro notebookyElektronika3 50612 %
7Pánské parfémyKosmetika3 19613 %
84x4 pneuAuto moto2 80612 %
9Počítačové hryPočítače2 39413 %
10Dámská tričkaDámská móda2 04726 %
Data: Zboží.cz

Letos jsou v nabídce slev hojně nabízené i výrobky z kategorie auto moto, hlavně pneumatiky. Na prvním místě žebříčku podle počtu zlevněných se umístily pouzdra na mobily, i když průměrná sleva zde činí „jen” 12 procent.

Zlevnily i hračky - nejvýraznější akce jsou momentálně na chrastítka či leporela (21 procent) nebo u oblíbené stavebnice Lego (16 procent).

U domácích spotřebičů dosahují slevy podle srovnání Zboží.cz v průměru 11 - 14 procent. Nejčastěji jsou v akcích ledničky a vysavače.

Reklama

Související články

Výprodejové šílenství zachvátilo Česko

Do brněnských nákupních center, která byla přes Vánoce uzavřena, spěchaly hned v úterý tisíce lidí. Osiřelá parkoviště předcházejících dnů tak vyplnil klasický...

Výběr článků

Načítám