Hlavní obsah

Podle České pošty stávkovalo 112 zaměstnanců, odboráři hovoří o 1200

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

V České poště se v průběhu čtvrtka stávkovalo za vyšší mzdy. Ráno mělo stávkovat 84 lidí z celkem 30 tisíc zaměstnanců státního podniku. Odpoledne pak pošta evidovala 72 stávkujících, večer 112. Odboráři však tvrdí, že se ke stávce do večera přidalo 1200 z 30 tisíc lidí. Stávkovalo se především v třídírnách, poboček se podle státního podniku stávka nedotkla.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na České poště stávkuje asi osmdesát odborářů.

Článek

Za vyšší mzdy se stávkovalo zejména v hlavní třídírně v pražských Malešicích, ale stávkující zaměstnanci byli hlášeni i v Brně, Ústí nad Labem a Olomouci.

Odboráři ze tří odborových organizací požadují po vedení podniku zvýšení tarifní mzdy všem zaměstnancům o 2500 korun měsíčně.

Protest je naplánován na celý den a měl by se přesouvat z jednoho pracoviště na druhé. Na každém by se měla na hodinu zastavit práce.

Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského se má konat ještě tichý protest, kdy zaměstnanci zůstanou v práci a jen vyvěsí transparenty, nebo se označí.

Škody půjdou do miliónů, tvrdí podnik

V pondělí do dvouhodinové stávky vstoupilo zhruba sto lidí a podpořilo je 150 sympatizantů. Stávkovalo se hlavně v třídírnách v Praze a v Brně, poboček se protest nedotkl.

„V současné době vyhodnocujeme škody, můžu říct, že se to týká řádů jednotek miliónů korun denně,” uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Obvinění odborů, že docházelo k zastrašování odborářů, odmítl. „Vedení České pošty zaměstnance určitě nevydíralo, nezastrašovalo je,” řekl.

V úterý na podporu odborářů také protestovala necelá desítka členů krajně levicové Socialistické solidarity a Mladých zelených přímo na pobočce ČSOB, která je smluvním partnerem České pošty.

Odbory si stěžují na mzdu, klienti na služby

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22 700 korun a na konci roku se zvýší na zhruba 23 tisíc měsíčně.

V poslední době se přitom na služby České pošty množí stížnosti. Nejčastěji si zákazníci stěžují, že jim byla do schránky vhozena doručenka s informací, že nebyli zastiženi, ačkoliv se o doručení zásilky prokazatelně nikdo nepokusil.

Objevily se i stížnosti na nedostatek poštovních známek na pobočkách. Mluvčí Vitík připustil, že je možné, že jsou někde vyprodané, nebo si je pobočky neobjednaly, obecně však podnik nemá informace, že by chyběly.

„Standardní výplatní známky na poštách jsou v dostatečném množství,” řekl Vitík Novinkám.

Anketa

Zaslouží si zaměstnanci České pošty vyšší mzdy?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 319 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám