Hlavní obsah

Kadmium k snídani. Ministerstvo varuje před sadou Kylo Ren ze Star Wars

Novinky, bož

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí varovalo před třídílnou keramickou snídaňovou sadou obsahující talíř, hrnek a misku s motivem postavy Kylo Rena z filmové série Star Wars. Z okraje hrnku, vnitřní plochy talíře i misky se totiž uvolňuje nebezpečné kadmium.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Z okraje hrnku, z vnitřní plochy talíře i misky se prý uvolňuje nebezpečné kadmium.

Článek

Z okraje pro pití se z hrnku uvolňuje kadmium v množství 0,256 mg/předmět. Z vnitřní plochy talíře se uvolňuje kadmium v množství 1,12 mg/dm2 a z misky se uvolňuje kadmium v množství 2,84/l.

„Sada je balena v barevné papírové skládačce, opět s dekorem postavy Kylo Rena ze Star Wars,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Kadmium
Kadmium (chemická značka Cd) je měkký, lehce tavitelný a toxický kovový prvek.Patří mezi prvky, jejichž vliv na zdravotní stav lidského organismu je jednoznačně negativníMezi projevy dlouhodobé otravy kadmiem patří poškození ledvin a jater, osteoporóza (řídnutí kostí) a anémie (chudokrevnost). Látka je prokazatelně karcinogenní.Z těchto důvodů je kadmium v poslední době stále častěji nahrazováno jinými kovy.

„Na spodní části všech výrobků se pod glazurou nachází text: Personality product Ltd., 1452836-100, starwars.com, © @ ™ Lucasfilm Ltd., Made in China,“ dodala.

Výrobek nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady, podle nějž musí být předměty vyrobeny tak, aby neuvolňovaly látky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám