Hlavní obsah

Ceny starších bytů v Česku stouply za rok téměř o desetinu

Nabídkové ceny starších bytů v bytových domech v Česku za poslední rok vzrostly v průměru o 9,5 procenta na 2,3 miliónu korun. Částku tlačí vzhůru Praha, kde průměrná cena přesahuje čtyři milióny. Vyplývá to z údajů kanceláře Reality IQ, která porovnávala ceny zhruba 1,5 miliónu bytů.

Foto: Nemopas

Ilustrační foto

Článek

Zvyšování cen je v jednotlivých regionech velmi nevyrovnané. Například v severních Čechách, kde se průměrná cena bytu pohybuje kolem 500 000 korun, se ceny příliš nemění. Ovšem v Ostravě se cena průměrného bytu zvýšila o více než třetinu na 1,5 miliónu korun.

O více než pětinu vzrostly ceny starších bytů v Jihlavě a Liberci, zhruba o 15 procent se zvedly v Praze, Českých Budějovicích, Pardubicích nebo Zlíně. Z dalších krajských měst zaznamenaly minimální nárůst Plzeň a Ústí nad Labem.

Levné hypotéky přispěly k růstu

"Růst je zapříčiněn nejen levnými hypotékami, ale také vysokou poptávkou po kvalitním bydlení," řekl ředitel Reality IQ Ondřej Mašín.

Naopak v Karlových Varech ceny mírně klesly.

Od začátku roku do konce října mělo 46 procent prodaných bytů dispozici 3+1.

Podle výsledků posledního sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 zahrnoval bytový fond v ČR 4 104 635 obydlených bytů, z toho 55 procent v bytových domech. Průměrné stáří obydlených bytových domů bylo 52,4 roku. Průměrná obytná plocha bytu v bytových domech byla 52,6 metru čtverečného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám