Hlavní obsah

Horníci v Severočeských dolech demonstrovali, dostanou přidáno tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Severočeských dolů přistoupilo na požadavky demonstrujících zaměstnanců a od 1. ledna příštího roku všem přidá tisíc korun měsíčně ke mzdě. Právu to potvrdili představitelé odborů. Před centrálou Severočeských dolů v Chomutově od rána demonstrovalo za zvýšení mezd asi 300 horníků a dalších zaměstnanců společnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace horníků Severočeských dolůVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

„Zaměstnavatel souhlasil s naším návrhem na plošné zvýšení tarifních mezd od nového roku o tisíc korun všem zaměstnancům Severočeských dolů rovnoměrně,“ řekl Právu reprezentant odborářů David Frňka s tím, že demonstranti na základě dohody ustoupili od původního plánu vyhlásit stávkou pohotovost.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v provozu je podle Frňky 28 tisíc korun, průměrná mzda v celém podniku 31 tisíc korun. Výraznějšího zvýšení mezd se horníci podle svých slov roky nedočkali a za vyšším platem pracovníci odcházeli do průmyslových zón v okolí.

Na dobré hospodářské výsledky Severočeských dolů poukazovaly transparenty s hesly jako „Vy se topíte v penězích, my se topíme v bahně”, nebo „Máte peněz dosti, nám házíte kosti”.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Horníci přišli na demonstraci vybaveni transparenty

„Dávají nám jen drobečky ze zisku společnosti,“ řekl Právu pětapadesátiletý Ivo Lat, který pracuje v dolech jako zámečník bezmála již 40 let.

Firma předloni propouštěla

S demonstrujícími přišel diskutovat generální ředitel společnosti Ivo Pěgřímek. Argumentoval, že náklady společnosti stoupají a platy se musí udržet, aby firma byla životaschopná další desítky let. S pochopením se ale jeho argumenty u protestujících nesetkaly.

Firma nakonec na požadavků odborů přistoupila. V první fázi vyjednávání nejprve zaměstnancům nabídlo navýšení měsíční mzdy o 900 korun, poté kývlo na tisícovku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Severočeské doly propustily ke konci roku 2014 zhruba 230 lidí, vysvětlovaly to tehdy reorganizací. Odboráři s propouštěním sice nesouhlasili, žádný větší protest se nicméně tehdy nekonal.

Severočeským dolům, které patří ČEZ, loni vlivem mírné zimy klesly meziročně tržby a prodej hnědého uhlí. Největší česká těžební hnědouhelná společnost prodala 21 miliónů tun uhlí. Tržby z prodeje uhlí podniku meziročně klesly o 480 miliónů korun na 9,049 miliardy korun. Celkem ve skupině ke konci loňského roku pracovalo 4901 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám