Hlavní obsah

Zaměstnanci Českých drah si polepší až o 3,4 procenta

Zaměstnancům Českých drah příští rok vzrostou mzdy až o 3,4 procenta. Vyšší růst čeká zaměstnance v provozu a pracovníky v nižších tarifních třídách, kteří v současnosti pobírají nižší mzdy. Zaměstnancům zařazeným do desáté až šestnácté platové třídy pak v roce 2017 mzda vzroste o 2,9 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Generálního ředitelství Českých drah

Článek

České dráhy nyní zaměstnávají necelých 15 tisíc lidí a průměrná mzda za období leden až listopad letošního roku činila 30 tisíc korun.

„Vyjednávání bylo velmi náročné, ale dosáhli jsme kompromisu, který je pro České dráhy ekonomicky únosný a zároveň našim zaměstnancům zaručuje sociální jistotu,“ uvedl předseda představenstva společnosti Pavel Krtek.

Společnost chce zaměstnance motivovat

Opuštěním plošného zvyšování mezd, běžného v minulých letech, chce společnost motivovat zaměstnance v provozu a zároveň bude fungovat jako motivace pro nové uchazeče o zaměstnání u ČD.

Vloni se odbory s vedením Českých drah dohodly na růstu mezd zaměstnanců o 1,7 procenta, mzdy zaměstnanců dceřiné ČD Cargo zaměřené na nákladní železniční dopravu se k letošnímu roku zvyšovaly o procento.

O dvě procenta pak rostly platy zaměstnanců ve státním správci kolejí, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

Související téma:

České dráhy

Celá skupina Českých drah skončila v letošním prvním pololetí hospodaření se ziskem 375 miliónů korun. Kladný výsledek je ale způsobený nákladní dopravou, osobní doprava zejména kvůli vysokým odpisům hospodařila se ztrátou 342 miliónů korun. V roce 2015 hospodařily ČD se ztrátou 1,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám