Hlavní obsah

ERÚ potvrdil miliardovou podporu pro obnovitelné zdroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vypsal upravené rozhodnutí, které počítá s podporou výrobců energie z obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok. Dokument ve středu podepsala předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Výrobci takzvané zelené energie se tak i v roce 2017 dočkají několika desítek miliard korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podpora na obnovitelné zdroje v Česku

Článek

Evropská komise v listopadu oznámila, že schválila režim podpory energie z obnovitelných zdrojů v ČR. Takzvanou notifikaci získaly zdroje spuštěné v období 2006 až 2012. Jde o převážnou většinu ze zdrojů, které dosud notifikaci neměly.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu budou mít provozovatelé těchto zdrojů příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun, Vitásková ve středu hovořila zhruba o 40 miliardách korun. ERÚ podmiňoval výplatu peněz právě schválením Evropské komise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Vitásková také uvedla, že úřad do konce roku vypíše podporu i převážné většině kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Jde o zdroje spuštěné do roku 2012. „Teplárny tak mohou být do jisté míry v klidu, protože je to ve finančním objemu ta největší částka,” řekla. Zástupci tepláren dříve uvedli, že kdyby podporu nezískali, museli by zdražit. [celá zpráva]

Podporu zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám