Hlavní obsah

Na svátky se dobře předzásobit. Velké obchody budou zavřené dva a půl dne v kuse

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé musí kvůli novému zákonu zavřít všechny velké obchody na Boží hod i na Štěpána. O Štědrém dni pak mohou obchody o ploše nad 200 metrů otevřít jen dopoledne. Zavřít na svátky musí také bazary či sběrny bez ohledu na velikost plochy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Česká obchodní inspekce bude na vánoční svátky provádět kontroly namátkově, dále také na základě podání spotřebitelů,“ řekl Novinkám mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspekce poprvé kontrolovala dodržování nového zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě 28. října, kdy zaznamenala 12 evidentních porušení. Z toho polovina se týkala autobazarů a secondhandů. Majitele zřejmě zaskočilo, že právě na prodejny s použitým zbožím stejně jako na sběrny se zákaz vztahuje bez ohledu na jejich velikost. U ostatních obchodů se týká těch s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních.

Nařízené zavření velkých obchodů se podle analytiků projevilo ve zpomalení růstu tržeb maloobchodu. V říjnu stouply meziročně jen o dvě procenta, zatímco v září o pět. Nepotvrdilo se tedy, že by lidé adekvátně více nakoupili v ostatních dnech.

Na Štěpána bývalo otevřeno

Před letošními Vánocemi se vyplatí předzásobit se ještě o něco více než při těch minulých. Zkušenosti z letošního 28. října ukázaly, že se v malých prodejnách s potravinami tvořily dlouhé fronty lidí.

Řetězce na svátky otevírací dobu částečně omezovaly dobrovolně již dříve. Postupovaly ale individuálně. Většinou v minulých letech zavíraly na Štědrý den ve dvě hodiny odpoledne. Na Boží hod mívaly obvykle zavřeno. Na Štěpána ale například mnohé supermarkety otevíraly už od osmi ráno a zavíraly ve čtyři odpoledne, některé až v osm večer.

Na Nový rok zůstávala většina velkých obchodů zavřená, nyní to mají povinné

Velké obchody musí zavřít o těchto svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosinec Štědrý den (od 12 hod)
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) i Hospodářská komora zákon kritizují a shánějí v Senátu podporu pro ústavní stížnost. Normu považují za diskriminační, protože míří jen na větší obchody. Podlé šéfky SOCR Marty Novákové je zákon „nepovedený“. „Nikdo neví, co se do toho počítá,“ řekla Nováková s narážkou na to, že pojem „prodejní plocha“ není v českém právním řádu blíže vymezen.

ČOI se proto opírá o legislativu Bruselu, kde je prodejní plocha definovaná jako místo pro prodej a vystavení zboží včetně zkušebních kabinek či pokladen.

„Do prodejní plochy se nezahrnují kanceláře, sklady a přípravny, dílny, schodiště, šatny a jiné společenské prostory,“ upřesnil Fröhlich.

Výjimku ze zákona mají benzínky, lékárny a prodejny na letišti či na nádražích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milión korun, při opakovaném pochybení pětinásobek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám