Hlavní obsah

Nejstarší banka světa nad propastí. Do konce roku musí sehnat 135 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi di Siena v neděli oznámila, že se v nejbližších týdnech pokusí získat pět miliard eur (zhruba 135 miliard korun) pro navýšení kapitálu od soukromých investorů. Informoval o tom server Bloomberg. Italská banka tak chce předejít nutnosti sanace ze strany státu, která by znamenala výrazné ztráty pro majitele akcií.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nejstarší banka světa a třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena

Článek

Evropská centrální banka (ECB) odmítla žádost Monte dei Paschi prodloužit termín pro navýšení kapitálu. Banka tak potřebuje sehnat investory do konce roku.

Jedním z možných zdrojů by mohl být i katarský investiční fond, z nějž by banka Monte dei Paschi podle Bloombergu chtěla získat miliardu eur. Zbytek akcií v hodnotě čtyři miliardy by vedení banky ještě před Vánocemi umístilo na trh.

Politická a ekonomická nejistota po odstoupení premiéra Mattea Renziho kvůli prohranému referendu vede potenciální investory ke zdrženlivosti. Pokud banka nezíská investory v předepsaném termínu, poslední možností záchrany zůstane vstup státu.

Itálie o pomoc nežádala, tvrdí šéf ESM

Šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) na konci týdne uvedl, že od Itálie neobdržel žádnou žádost o finanční pomoc. Proto se ESM na scénář finanční injekce pro Itálii nepřipravuje. [celá zpráva]

O možné vládní sanaci nejstarší banky světa se hovořilo již dříve. Měl se na ní podílet italský vládní záchranný fond Atlas. Odstupující premiér Renzi však byl dlouhodobě proti a sanace by byla problematická i z hlediska pravidel EU o státní pomoci. [celá zpráva]

Špatné úvěry za deset biliónů

Italské banky dlouhodobě trápí špatné úvěry v celkové výši až 360 miliard eur (9,7 biliónu korun). Symbolem italské mizérie se stala právě Monte dei Paschi di Siena.

Nejstarší banka světa byla založena v roce 1472 a podle nedávných zátěžových testů jde o nejslabší banku v EU. V případě jejího pádu se analytici obávají, že by byly ohroženy i další italské banky a tím i celá EU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám