Hlavní obsah

Průzkum: Kvůli EET zaniklo již 700 hospod

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla. Vyplývá to z v pátek zveřejněného průzkumu Sdružení místních samospráv ČR mezi starosty obcí.

Foto: Novinky

Účtenka z EET

Článek

Zánikem drobných pohostinství, obchodů a živností je přímo ohroženo 600 ze zhruba 900 zapojených obcí, uvedlo v tiskové zprávě sdružení. V Česku je přes 6200 měst a obcí.

EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému EET do pátečního rána zhruba 21,8 miliónu účtenek. Zároveň finanční správa už eviduje 851 oznámení o nevydání účtenky.

"Obcí, které zareagovaly na náš průzkum a které podaly informace, je mimořádně mnoho. Je patrné, že zavádění EET spolu s dlouhodobou nepodporou drobného podnikání reálně dopadá na život na celém území, a to ve velkém měřítku. Podle našich informací totiž může zaniknout až dva tisíce malých provozoven," uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Sdružení se obává, že v dalších fázích EET mohou zanikat v obcích i malé obchůdky a další provozovny služeb.

Například starosta Troubek na Přerovsku Radek Brázda uvedl, že v obci v nejbližší době zaniknou nejspíše dvě provozovny. "Tento stav je však důsledkem soustavně zvyšující se zátěže, kterou stát ukládá na nejmenší podnikatele i spolky," uvedl.

Sdružení v pátek 16. prosince zveřejní mapu konkrétních míst, kde zanikají již v současnosti dotčené provozy. Zároveň chce vyzvat vládu a parlament, aby došlo ke schválení limitů osvobozujících od povinnosti EET pro nejmenší podnikatele a spolky.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Podle dat, která tento týden poskytla společnost CRIF, v listopadu přerušilo činnost 2168 podnikatelů v pohostinství, 1697 naopak živnost založilo. V obou případech je to téměř dvakrát více, než činí měsíční průměr za poslední dva roky. Ukončených živností bylo v listopadu 607, což je dlouhodobý průměr. Za sedm prosincových dnů bylo přerušeno dalších 1528 živností a 65 jich vzniklo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám