Hlavní obsah

Spotřeba potravin stoupla. Na jednoho Čecha připadá 2,11 kilo jídla na den

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba potravin v Česku trvale roste. Na jednoho obyvatele vloni připadlo průměrně 771 kilogramů jídla, což je o 1,6 procenta víc než předloni. Češi loni snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků a vypili více mléka, nealkoholických nápojů i minerálních vod. Naopak omezili konzumaci pečiva, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Spotřeba potravin v Česku loni celkově stoupla, chleba a pečiva se ale snědlo méně.

Článek

Mléka a mléčných výrobků meziročně Češi zkonzumovali o 5,8 kilogramu více, v průměru každý Čech loni snědl 242,3 kilogramu. Konzumace ovoce se zvýšila o 4,3 kilogramu na 82,4 kilogramu na hlavu. Masa spotřeboval každý v průměru 79,3 kilogramu, což je o 3,4 kilogramu více než předchozí rok.

Na osobu a den tak vychází v průměru 2,11 kilogramu jídla. Do statistik se započítávají i potraviny, které si lidi koupí, ale pak je nesnědí a vyhodí.

Více Češi meziročně vypili také minerálních vod a nealkoholických nápojů. Ročně na osobu vychází 250 litrů minerálek a nealka, což je nárůst o 0,4 procenta.

„I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008. Tehdy dosáhla svého vrcholu, a to 297 litrů na osobu za rok. To je o 47 litrů víc než loni,“ řekl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Podle ředitele PepsiCo ČR Josefa Neumanna bude trend růstu spotřeby nealkoholických nápojů pokračovat. Faktorů je hned několik, od silné domácí ekonomiky, vysoce konkurenčního prostředí až po kupní sílu domácností.

„Růst spotřeby mezi nealkoholickými nápoji očekáváme v příštím roce hlavně v kategorii džusů a ledových čajů,“ řekl.

Stoupla spotřeba rýže a másla

Naopak k poklesu spotřeby došlo z potravin u brambor na 66,3 kilogramů (o 3,8 kg méně) a u kategorie zelenina na 84,8 kilogramů (o 1,6 kg méně). Nepatrně o 0,8 litru klesla i spotřeba  alkoholických nápojů na 172,4 litrů.

V roce 2015 se do spotřeby promítla také rostoucí obliba krup, ječné krupice, ovesných vloček nebo rýže. Méně Češi jedí chléb, pšeničné a trvanlivé pečivo.

Pokračuje také trend zvyšování spotřeby tuků a olejů. K jejímu meziročnímu nárůstu však došlo výhradně díky vyšší spotřebě másla. Spotřeba samotného sádla i rostlinných tuků a olejů se snížila, uvedli statistici.

Podle Hrbka mají značný vliv na změnu spotřebitelských trendů cizinci v Česku i domácí cestovatelé, kteří si rozšiřují jídelníček zahraničními recepty, kde je větší spotřeba zeleniny a ovoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám