Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku dál klesla na 4,9 procenta

Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla oproti předchozímu měsíci z pěti na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo 362 755 uchazečů o práci, nejméně od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007, celkem 135 300. Ve čtvrtek o tom informoval Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V mezinárodním srovnání byla podle Eurostatu míra nezaměstnanosti v Česku nejnižší v celé EU.

Podle úřadu práce zaměstnanost dál pozitivně ovlivňuje stav české ekonomiky a odpovídá i ročnímu období. V dalších měsících už bude s postupným ukončováním sezónních prací zřejmě stagnovat, případně mírně vzroste.

Analytici oslovení ČTK přitom odhadovali, že nezaměstnanost v listopadu zůstane na říjnových pěti procentech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci listopadu okresy Rychnov nad Kněžnou (1,7 %) a Praha-východ (1,8 %). Nejvyšší byla v okresech Karviná (10,3 %) a Most (10,1 %).

Zaměstnavatelé měli v listopadu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů a pracovníky v technických profesích.

„Vzhledem k tomu, že sezónní faktory již nepůsobily tak příznivě jako v říjnu, jedná se o velmi dobrou zprávu. Situace na trhu práce tak zůstává velmi dobrá i přes určité zpomalení ekonomiky v druhé polovině roku,” řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Míra nezaměstnanosti se ale podle něj již pohybuje blízko svého dna a pro další výrazný pokles již není prostor.

Podle metodiky ČSÚ 3,9 procenta

Podle údajů Českého statistického úřadu klesla v listopadu nezaměstnanost v Česku na 3,9 procenta. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

ČSÚ používá odlišnou metodiku než úřad práce, který vychází z evidovaných uchazečů o zaměstnání. Statistické šetření ČSÚ umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám