Hlavní obsah

Prodej pražského Florentina Číňanům schválil antimonopolní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej pražského administrativního komplexu Florentinum čínské skupině CEFC, řekl ve středu předseda ÚOHS Petr Rafaj. Transakci úřad posuzoval pouze ve zjednodušené proceduře. Administrativní komplex prodává skupina Penta.

Foto: Penta

Administrativní komplex Florentinum v Praze

Článek

Hodnotu transakce firmy nezveřejnily, ale podle informací ČTK se cena pohybuje kolem 283 miliónů eur (přes 7,7 miliardy korun). CEFC ve finálovém rozstřelu porazila německou Allianz.

Penta představila svůj první realitní projekt administrativního paláce s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou v lednu 2012, do provozu bylo uvedené po 20 měsících stavby ke konci roku 2013. Celková investice se pohybovala kolem 200 miliónů eur, tedy asi 5,5 miliardy korun.

„Florentinum je pro nás více než jen vynikající obchodní příležitostí. Je součástí naší strategie vybudovat v ČR evropskou centrálu,” uvedl už dříve prezident CEFC China Čchan Čchao-tuo.

Foto: Penta

Marek Dospiva podepisuje za Pentu dohodu o prodeji Florentina

Florentinum je plně obsazené, největšími nájemci jsou EY, advokátní kancelář Havel, Holásek, dále společnosti Renomia, Veolia, BlueLink nebo Bank of China, ale v budově sídlí také Dr.Max a Fortuna ze skupiny Penta či centrála Penty.

V okolí vyroste administrativní čtvrť

Umístění Florentina v centru Prahy bude dále jen nabývat na svém významu. V jeho těsné blízkosti, v místě současného brownfieldu u Masarykova nádraží, plánuje Penta oživit území moderními administrativními budovami s obchody a restauracemi, ale také parkem, to vše podle projektu architektky Zahy Hadidové. [celá zpráva]

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Působí ve více než deseti zemích Evropy a zaměstnává kolem 37 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám