Hlavní obsah

Výrobce vonných svíček Yankee Candle otevřel na Mostecku první továrnu mimo USA

– Most
Právo, Aleš Pelikán

Nový výrobní závod, který postavil přední americký výrobce vonných svíček Yankee Candle v průmyslové zóně Joseph u Mostu, je vůbec první závod společnosti mimo Spojené státy. Moderní továrna za zhruba 50 miliónů dolarů (1,26 miliardy korun) má chrlit až 30 miliónů kusů svíček ročně. Práci v ní najde přes 300 lidí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Výroba zatím svíček jede ve zkušebním provozu

Článek

Továrna s přilehlým velkým distribučním centrem má pomoci pokrýt poptávku po svíčkách především v Evropě a okolí, která stále roste. Společnost vybírala místo pro továrnu v různých zemích Evropy, nakonec zvítězil Most.

Ten zvolila pro jeho tradici ve výrobním průmyslu, příhodnou infrastrukturu, geografickou polohu uprostřed Evropy, a také díky podpoře české vlády i regionální samosprávy.

„Yankee Candle hledal místo pro továrnu v celé Evropě, pro Mostecko rozhodl nakonec přístup české vlády, CzechInvestu, města Mostu a to, že je tady dostatek pracovní síly,“ řekl ředitel mosteckého závodu Mike Ryan.

Najít zaměstnance nebylo těžké

Zatím v továrně fungují ve zkušebním provozu dvě linky. V plánu je vyrábět vonné svíčky různých druhů a barev ve třech velikostech, pak také malé čajové svíčky a lisované svíčky. „Využíváme české, evropské i americké dodavatele,“ uvedl Ryan. Provoz může v závodě jet v budoucnu až na deseti nejmodernějších výrobních linkách.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Moderní továrna za zhruba 50 miliónů dolarů (1,26 miliardy korun) má chrlit až 30 miliónů kusů svíček ročně.

Mostecko patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. „Máme nabráno již 100 zaměstnanců a dalších 150 zaměstnanců, se kterými jsou podepsány kontrakty tak, aby nastoupili během ledna, února a března. Dá se říci, že máme nabranou většinu zaměstnanců pro rok 2017,“ řekla personální ředitelka podniku Martina Šebestová.

Celkem by mohlo v následujících třech letech v továrně nalézt práci až 395 lidí. „Hledání lidí nebylo těžké. Asi jméno společnosti a to, že nejsme automobilový průmysl, zapříčinilo, že nábor byl jednoduchý,“ dodala Šebestová.

Firma Yankee Candle vyrábí v USA vonné svíčky od roku 1969 a patří k nejznámějším světovým výrobcům svíček a vůní do aut a domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám