Hlavní obsah

Ekonomika EU meziročně vzrostla o 1,9 procenta, eurozóna byla pomalejší

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 1,7 procenta. Ekonomika celé osmadvacítky pak meziročně rostla o 1,9 procenta. Údaje v úterý zveřejnil Eurostat. Statistický úřad EU tak aktualizoval údaje z předběžného bleskového odhadu, který zveřejnil na konci října.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst HDP

Článek

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla ekonomika zemí s eurem o 0,3 procenta, u celé osmadvacítky pak o 0,4 procenta, jak uvedl Eurostat už v bleskovém odhadu. [celá zpráva]

Úřad také připomněl, že USA ve třetím čtvrtletí oproti předchozímu kvartálu rostly o 0,8 procenta, tedy dvakrát rychleji než EU.

Češi a Němci rostou pomalu

Mezi členskými státy EU mezičtvrtletně nejrychleji rostlo Chorvatsko o 1,7 procenta. Slovinsko rostlo o jedno procento, Řecko a Portugalsko o 0,8 procenta.

Řecko a Chorvatsko však zároveň trpí vysokou nezaměstnaností. V Řecku je nejvyšší, v Chorvatsku třetí nejvyšší v EU. Podle údajů za listopad dosahuje nezaměstnanost v Chorvatsku 12,7 procenta a v Řecku 23,4 procenta. [celá zpráva]

Nejpomaleji oproti minulému čtvrtletí rostla Litva (o 0,1 procenta). Česko, Německo, Estonsko, Francie, Lotyšsko a Polsko rostly o 0,2 procenta.

Česko a Německo mají zároveň nejnižší nezaměstnanost v EU. V Německu činí 4,1 procenta, v Česku dokonce jen 3,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám