Hlavní obsah

Konečně jsme na úrovni Chorvatska a Mongolska. Češi se baví EET

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) podnítilo lidovou tvořivost. Někteří hospodští tisknou vzkazy ministrovi financí přímo na účtenkách. V jiných hospodách vzkazy dopisují hosté ručně. Vtipy s tematikou EET se objevují na sociálních sítích.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) podnítilo českou lidovou tvořivost

Článek

Jedna provozovna k účtence přidala portrét ministra Babiše stylizovaného jako mafiána. K tomu přidala informace, že jednorázové náklady spojené se zavedením EET činí 20 tisíc korun a následné měsíční provozní náklady 480 korun.

Z toho vyplývají průměrné měsíční náklady v prvních dvou letech provozu 1313 korun.

„Až budete příště volit ANO, zamyslete se, proč všechny kavárny a restaurace zdraží. Zaplatíme to všichni!” vzkázala provozovna Babišovým voličům.

Ještě kreativnější byla další provozovna, která při testovacím provozu mimo jiné účtovala „Babišovo kapesné”.

Majitel zlínské restaurace Zelenáčova šopa z účtenek od konce listopadu, kdy systém spustil, sestavuje strom. Hosté na účtenky píší vzkazy ministru Babišovi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Štamgasti ze Zelenáčovy šopy ve Zlíně nechávají účtenky v restauraci, píší na ně vzkazy související se zavedením EET.

Terčem vtipů a inspirací pro lidovou tvořivost se EET stala i na sociálních sítích.

„Našil jsem si mezi trenky velkou kapsu na účtenky. A až dřepnu někde v křoví,

snad se budou hodit, kdo ví," básnil Saša Gr, kterého na Twitteru citovala uživatelka, která si říká Judith Random.

Ve verších se vyjádřil i ilustrátor a spisovatel Vojtěch Jurík na Facebooku. Svůj epigram nazval „Povzdech živnostníka”:

Už aby šel k čertu agent z Agrofertu.
Vojtěch Jurík, ilustrátor a spisovatel

Marketingový guru Marek Numerato se ptal, jestli už někdo přišel se vtipem, že se k EET přihlásil Islámský stát.

Na zprávu Novinek reagoval další uživatel Twitteru. „Dělat ministra financí není špatné. Celej den po hospodách,” konstatoval.

Satirický účet vystupující jménem někdejšího arcibiskupa Miloslava Vlka přišel s nápadem na elektronickou evidenci hříchů.

„EEH je nový systém, od něhož si církev slibuje především účinnější správu pokání a lepší výběr odpustků,” parodoval častá vyjádření ministerstva financí o EET.

Vesele pojal zavedení EET i Libertariánský institut, který přišel s happeningem „Koruna státu”, v jehož rámci nabádá co nejvíce lidí, aby státu na účet ministerstva financí darovali korunu. Jako účel mají uvést, aby ministerstvo peníze rozdělilo „podnikatelům, kterým vznikly náklady se zavedením EET.“ Následně si mají vyžádat potvrzení o přijetí daru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám