Hlavní obsah

Horníkům z Paskova se nelíbí výše odstupného. Budou se soudit

Právo, Denisa Doležalová

Horníci ze ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku nejsou spokojeni s výší odstupného pro ty, kteří odejdou příští rok v březnu, kdy se důl uzavře. Výši odstupného dohodly odbory s představenstvem OKD a věřitelským výborem. Horníci se v úterý sešli v Paskově se zástupci odborů a schválili, že se domohou vyššího odstupného soudní cestou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Počátek konference byl plný emocí, lidi jsou naštvaní. Snažili jsme se jim vše vysvětlit. Nakonec to dopadlo tak, že jsme schválili usnesení konference takové, že odbory věnují peníze na právní vymáhání nároků horníků,“ sdělil Právu předseda hornických odborů dolu Paskov Rostislav Palička.

Odbory najmou externí právnickou firmu, která nebude spřízněná s Moravskoslezským krajem ani s těžební společností OKD.

„Aby měli nezávislý pohled. Horníkům vadí, že se dohodlo, že když odejdou na konci března, kdy se důl zavře, tak dostanou odstupné ve výši sedminásobku platu místo slibovaného dvanáctinásobku,“ upřesnil Palička.

„Bylo jim to tři roky slibováno a teď se cítí, že je na poslední chvíli vydrbali. Chtějí se proto bránit. Zatím to netlačíme do nějaké stávky. Nejsme chudá odborová organizace, máme peníze na to, abychom se soudili,“ zkonstatoval Palička.

Společnost je připravena jednat

Podle výkonného ředitele OKD Antonína Klimši je společnost připravena se svými zaměstnanci dále jednat.

„Ale můžeme nabídnout pouze to, co společnost má, co umí financovat,“ reagoval Klimša s tím, že je to pro něj zcela nová zpráva.

Dodal, že součástí dohody, kterou vedení společnosti OKD s odbory učinilo, byl i příslib, že pokud v prvním kvartálu roku 2017 dojde k vytvoření zisku na dole Paskov, tak tento zisk bude prioritně použit k distribuci dalšího zvýšeného odstupného pro zaměstnance dolu Paskov.

„Za druhé společnost požádá příslušná ministerstva České republiky v průběhu prosince letošního roku nejen o pomoc a spolufinancování technické likvidace dolu, ale i té zbytkové části sociálního útlumu,“ doplnil Klimša.

Dostali tři možnosti

Podle Klimši od minulého čtvrtku již společnost dostala více než 110 žádostí od svých zaměstnanců na dobrovolný odchod z OKD.

Součástí dohody firmy s odbory totiž byly i další varianty — nejen odchod na konci března s odstupným ve výši sedmi platů, ale i dobrovolný odchod na konci listopadu s trojnásobkem platu a pak přejití z Paskova na důl v karvinské části. [celá zpráva]

K přechodu na jiný důl by měli horníci dostat motivačních 80 tisíc korun.

Na Paskově je nyní 1600 kmenových zaměstnanců. Podle vedení OKD by 300 z nich mělo zůstat a zajistit technickou likvidaci dolu Paskov.

Reklama

Související témata:

Související články

Důl Paskov se zavře na konci března

Věřitelský výbor OKD rozhodl o uzavření Dolu Paskov ke konci března 2017, informovala Česká televize. ČTK informaci potvrdil mluvčí ministerstva práce...

Výběr článků

Načítám