Hlavní obsah

WTO: Boeing dostal miliardy dolarů zakázané státní podpory

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce letadel Boeing těžil ze zakázané státní podpory formou daňové úlevy, oznámila v pondělí Světová obchodní organizace (WTO). Rozhodnutí znamená pro evropského konkurenta Airbus vyhranou bitvu v dlouhé právní válce. Nedovolenou podporu podle dřívějších rozhodnutí WTO dostával i Airbus.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777 SU-GDR aerolinek EgyptAir přistává na letišti Heathrow v Londýně

Článek

Zakázanou podporu Boeing dostal od amerického státu Washington formou daňové úlevy při vývoji nového modelu 777X v továrně v Everettu.

WTO neupřesnila sumu nepovolené podpory, podle odhadů EU šlo zhruba o 5,7 miliardy dolarů (145 miliard korun), píše Reuters. Airbus tvrdí, že jej podpora připravila na tržbách o 50 miliard dolarů (1,3 biliónu korun).

Rozhodnutí znamená vítězství pro evropského výrobce Airbus v nekončící právní bitvě, uvedl server BBC, který stejně jako americký Wall Street Journal o chystaném rozhodnutí WTO informoval v předstihu.

WTO ale podporu pro Boeing kritizovala v minulosti a žádala o její ukončení. Právníci Boeingu odmítají možnost, že by měla firma podporu vracet.

Letitá praxe se změnila v bitvu právníků

Naopak v září WTO rozhodla, že Airbus získal nedovolenou podporu miliard eur díky nízkým úrokům od vlád čtyř zemí a Evropské unie. EU se proti rozhodnutí odvolala.

Vládní podpora pro strategický obor výroby letadel přitom byla dlouhá léta běžnou praxí, připomíná BBC. Boeing dostává peníze od NASA a amerického ministerstva obrany, Airbus díky mimořádně výhodným vládním půjčkám. Až v roce 2004 vypukla bitva, která se vleče dodnes a znamená dobrý příjem pro zastupující právníky.

Kanadská vláda podobně podporuje domácího výrobce Bombardier. Novou konkurencí pro duo Boeing - Airbus má být čínská státní firma Comac a její projekt prvního čínského dopravního letadla, na kterém spolupracuje s Rusy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám