Hlavní obsah

O2 si stěžuje u antimonopolního úřadu. Levnější volání vězňů prý není výhodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telekomunikační firma O2 podala k ÚOHS podnět kvůli prošetření veřejné zakázky na volání vězňů. Zakázku na telekomunikační služby získala švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. Dosud službu poskytovala právě O2 za neuvěřitelných 15 korun na minutu. Nově mají vězni volat za 2 koruny na minutu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vězni by měli místo 15 korun na minutu volat za necelé dvě koruny. Dosavadní poskytovatel si však stěžuje u ÚOHS.

Článek

O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Informaci serveru Česká justice potvrdila agentuře ČTK mluvčí O2 Lucie Pecháčková s tím, že dopis antimonopolnímu úřadu firma odeslala v pátek.

Podle serveru nový operátor pro volání vězňů nabídl cenu sníženou z dosavadních 15 na necelé dvě koruny za minutu. Vítězná nabídka obsahovala cenu 0,027 korun za vteřinu, druhá M-Communications nabídla 0,058 korun a třetí O2 0,064 korun.

Údajně nevěrohodná firma

O2 podle Pecháčkové navrhla řešení s řadou výhod, například zabezpečení klientským certifikátem, služby podpůrného kontaktního centra nebo možnost automatické blokace systému při poruše nahrávání hovorů.

„Pro vězně a jejich blízké je výhodou našeho řešení snadno dostupná předplacená karta, kterou by bylo možné v budoucnu využít třeba i pro platby za nákup v kantýně,” dodala.

M-Communications se podle České justice s žádostí o přezkum obrátila na ministerstvo spravedlnosti a Vězeňskou službu mimo jiné s tím, že vítězná společnost je nevěrohodná, nedisponuje nyní platnou telekomunikační licencí, nezveřejňuje informace v obchodním rejstříku a nemá ani webové stránky.

Stejná cena i do zahraničí

Neúspěšní uchazeči upozorňují rovněž na to, že vysoutěžená cena 1,62 korun za minutu platí pouze pro volání v Česku, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v Česku i do zahraničí. Zcela jasné není ani to, jak Vězeňská služba došla k tomu, že výše koncesního řízení je objemově malého rozsahu, tedy do 20 miliónů korun za rok.

ÚOHS zatím podnět neobdržel. Na základě šetření může vydat předběžně opatření a zakázku dočasně pozastavit, než definitivně rozhodne. Může ji zrušit, udělit pokutu zadavateli anebo konstatovat, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám