Hlavní obsah

Stávka pilotů Lufthansy bude trvat až do soboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Do druhého dne vstoupila o půlnoci stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa. Také ve čtvrtek se dotkne desítek tisíc cestujících v Evropě, ale i na dalších kontinentech. Firma zrušila 912 letů. Stávka, kterou se piloti chtějí domoci výrazného zvýšení platů, měla skončit v pátek, ale odboráři ji prodloužili až do soboty.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Letadlo Lufthansy na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Německé aerolinky Lufthansa v pátek zruší kvůli stávce pilotů dalších 830 letů. Výpadek se i třetí den protestu dotkne zhruba 100 000 cestujících a týkat se bude i šesti párů spojení s Prahou, sdělila ve čtvrtek mluvčí letiště v Praze-Ruzyni. V pátek měla stávka pilotů za výrazné zvýšení platů původně skončit, odborový svaz pilotů však ve čtvrtek odpoledne oznámil, že protest prodlužuje až do sobotní půlnoci.

Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) původně vyzval více než pět tisíc pilotů jen k 24hodinové stávce kvůli tomu, že jim za posledních pět let nebyl zvýšen plat. Lufthansa se stávku pokusila odvrátit soudní cestou. Později odborová centrála, která požaduje zvýšení platů pilotů o celkem 22 procent, protest rozšířila na další dny.

Už ve středu Lufthansa zrušila 876 spojení, což je zhruba polovina z asi 1800 letů, které běžně vypraví každý den. [celá zpráva]

Ve čtvrtek vypadlo dokonce 912 letů. Za tři dny protestu jeho dopady pocítí podle odhadů společnosti zhruba 315.000 cestujících. Páteční omezení by se podle předchozích informací prakticky nemělo dotknout dálkových spojení.

Zrušili i lety do Prahy

Omezení dopadají i na Česko. „Budou zrušeny všechny plánované lety společnosti mezi Prahou a Frankfurtem,” sdělila Novinkám mluvčí Letiště Václava Havla Praha Marika Janoušková.

Stejně jako ve středu budou tedy vyškrtnuty spoje s příletem do Prahy v 10:10 a odletem z Prahy v 10:45, příletem ve 13:45 a odletem ve 14:25, příletem v 17:55 a odletem v 18:45, příletem ve 22:50 a odletem následující ráno v 6:50.

„Zároveň bude zrušen jeden spoj mezi Prahou a Mnichovem s příletem do Prahy ve 12:40 a následným odletem do Mnichova ve 13:15,” dodala Janoušková.

Jestli stávka pilotů, která je již čtrnáctá za poslední dva a půl roku, skutečně skončí v pátek, zatím není jasné. Další protesty nejsou vyloučeny. Vedení Lufthansy nabízí odborům jednání, které by vedl zprostředkovatel. Odboráři ale požadují, aby Lufthansa nejprve navrhla zvýšení platů, které by podle nich mohlo být základem rozhovorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám