Hlavní obsah

Slovenská indulona versus česká isolda

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rozdělením Československa byl krém Indulona pojem, který znal téměř každý, zejména ti, co se živili rukama. Po rozdělení republiky zůstala značka v Hlohovci a v Česku začala v Bystřici nad Pernštejnem vyrábět pracovní kosmetiku pod jménem Isolda společnost Cormen. Po dvou desetiletích stojí česká a slovenská společnost proti sobě před soudem.

Foto: společnost Saneca Trade a Cormen

Česká společnost musela pozměnit design a název výrobku umístila horizontálně.

Článek

„Jsme malá firma z Vysočiny a nemůžeme velikým farmaceutickým společnostem konkurovat finančními možnostmi, jenom kvalitou produktů a služeb. Konkrétně design a vizuální styl obalů jsme měli vždy originální a nezaměnitelný,“ tvrdí jednatel bystřické společnosti Vladimír Čížek.  Přesto ji hlohovecká firma Saneca Trade obvinila z napodobování grafiky krémů Indulona a klamavé informace o atestech krémů.

Okresní soud Bratislava I. žalobě vyhověl vydáním omezujícího předběžného opatření. Česká společnost nesouhlasí a bude se procesně bránit, ale zatím jí nezbývá než tvrdé předběžné opatření respektovat.

Změna designu

„Žalobci vadí vertikální umístění názvu Isolda, které údajně může mást spotřebitele. Celková vizuální rozdílnost obalů obou srovnávaných výrobků je přitom zcela zásadní s jednoznačnou rozlišitelností, nehledě na to, že prostě nikdo nemá patent na vertikální směr hlavního textu na tubách. Pokud jde o druhou část žaloby, Isolda má jako jediný pracovní krém na trhu skutečně doložitelné atesty prokazující hojivý účinek,“ argumentuje jednatel české společnosti.

Kauza se proto jeví jako úmyslný útok velkého koncernu na rostoucí konkurenci. Česká společnost proto pružně zareagovala a pozměnila design s horizontálně umístěným názvem výrobku. Náklady na zajištění soudem požadovaných změn ale odhaduje na milióny korun.  „Žalobci jsme také neprodleně navrhli jednání o smíru. Nicméně s jídlem asi roste chuť, a tak po právním úspěchu na Slovensku se nás Saneca Trade rozhodla zažalovat i v České republice,“ zdůrazňuje Čížek. A bude zajímavé poznat, zda je grafické vnímání nezávislých soudů v obou částech bývalé republiky stejné, či rozdílné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám