Hlavní obsah

Švýcarský farmaceutický koncern Novartis koupil amerického konkurenta za 17 miliard

Novinky, bož

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis koupila americký podnik Selexys Pharmaceuticals Corporation. V pondělí o tom informoval ekonomický deník Handelsblatt s odvoláním na agenturu Reuters. Veškeré náklady transakce by se měly vejít do 665 miliónů dolarů (zhruba 17 miliard korun).

Foto: Vivek Prakash, Reuters

V roce 2015 Novartis operovala s obratem 50,36 miliard dolarů (1,28 biliónů korun) a vykázala zisk 17,783 miliard dolarů (přes 453 miliard korun).

Článek

Švýcaři si od akvizice slibují posílení v oblasti hematologie. Selexys se totiž specializuje na zvláštní formu krevního onemocnění, uvedl v pondělí Novartis. Dále si Švýcaři koupí zajistili práva na protilátku SelG1. Na podíl v Selexys měl Novartis od roku 2012 předkupní právo.

Farmaceutická společnost Novartis International AG sídlí ve švýcarské Basileji a patří mezi největší farmaceutické firmy na světě. Vznikla před dvaceti lety fúzí švýcarských firem Ciba-Geigy a Sandoz Laboratories.

V roce 2015 Novartis operovala s obratem 50,36 miliard dolarů (1,28 biliónů korun) a vykázala zisk 17,783 miliard dolarů (přes 453 miliard korun). Působí i na českém trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám