Hlavní obsah

Průměrný zaměstnaný Belgičan stárne rychleji a nejspíš bere antidepresiva

Právo, Kateřina Farná
Brusel

Tělesná schránka statisticky průměrného belgického zaměstnance je biologicky o více než šest let starší, než činí jeho skutečný věk, ukázal výzkum pro zdravotní pojišťovnu Delta Lloyd Life. Podobná analýza o vlivu životního stylu na biologický věk zaměstnaných Belgičanů se v zemi provedla poprvé v historii.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku stánek s hranolky v Bruselu

Článek

Navíc, jak vyplývá z další analýzy, každý desátý Belgičan bere antidepresiva.

Výzkumníci vzali v potaz 26 faktorů ovlivňujících délku života. Jako pět klíčových, přispívajících k předčasnému stárnutí, zvolili kouření, nedostatečnou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, pohybovou pasivitu, nadměrnou spotřebu alkoholu a stres.

„Například kuřákům můžeme obecně přidat k biologickému věku dalších sedm let. Ta však mohou být kompenzována lepším skóre v jiných kategoriích,“ popsal metodiku pro vlámský deník De Morgen profesor Lieven Annemans z univerzity v Gentu.

Vzkaz majitelům: Chtějte, ať jsou vaši lidé šťastnější

Zdůraznil, že biologický věk je determinován nejen fyzickým stavem, ale i psychickými a sociálně-ekonomickými faktory. „Víme například, že přátelé a domácí zvířata mohou mít na výsledek pozitivní vliv,“ dodal. Podle něj by zaměstnavatelé měli více dbát na zdraví svých pracovníků.

„Mnoho společností již nabízí v podnikových jídelnách zdravější jídlo a podporují pohyb, nicméně velké rezervy vidím v péči o duševní kondici zaměstnanců. Mělo by být v zájmu majitelů firem, aby se jejich lidé cítili šťastnější.“

Další výzkum se věnoval užívání antidepresiv v království. Podle vlámského deníku De tijd se sice počet jejich konzumentů v poslední době radikálně nezvýšil, ale strmě roste křivka množství užívaných dávek. V současné době tak jeden z deseti Belgičanů užívá antidepresiva.

Loni to bylo 1,2 miliónu lidí, jimž byly předepsány léky proti depresi, což je o 16,5 procenta více než v roce 2005. A pro zajímavost: v roce 2015 bylo vydáno 320 miliónů dávek antidepresiv, tedy o polovinu více než před deseti lety.

Ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková (vlámská liberální strana) plánuje větší podporu alternativní léčbě tím, že by měla být částečně proplácena zdravotními pojišťovnami. Na rozdíl od antidepresiv tomu tak dosud není.

Dochází také k růstu počtu osob užívajících psychofarmaka k léčbě závažných chorob, například schizofrenie, což je ale pravděpodobně důsledek pokročilejší diagnostiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám