Hlavní obsah

Dolar je nejsilnější za posledních 13 let

Americký dolar mírně sestupoval ze středečních maxim, nyní však obnovil růst a jeho index vystoupil na novou nejvyšší úroveň za 13,5 roku. Americkou měnu tlačí vzhůru vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb, vůči ostatním měnám si dolar polepšil od prezidentských voleb.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil před 17:00 SEČ na 100,59 bodu a mírně překonal středeční maximum 100,57 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2003.

Americkou měnu tlačí vzhůru také vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb, které se dál zvýšily po vystoupení šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové.

Dolar od amerických prezidentských voleb výrazně zpevňuje. Plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snížení daní a zvýšení investic do infrastruktury by mohly podpořit růst americké ekonomiky, zatímco Trumpovy návrhy na uvalení cel na levný dovoz by mohly zvýšit ceny. To posiluje očekávání, že Fed bude zvyšovat úrokové sazby rychleji, než se donedávna předpokládalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám