Hlavní obsah

Německý Bosch dostane v Česku pobídku až 444 miliónů na rozšíření výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Robert Bosch v Českých Budějovicích získá od státu investiční pobídky na rozšíření výroby a technologického centra v celkové výši až 444 miliónu korun. Návrh ve středu schválila vláda, informoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Článek

Firma chce investovat 2,2 miliardy korun do rozšíření výroby automobilových dílů a rozšíření vývojového centra. Podle Sobotky by tak Bosch měl vytvořit 620 pracovních míst.

„Celkem 85 bude inženýrských pozic, minimálně 120 míst vznikne pro vysokoškoláky,” uvedl Sobotka po jednání kabinetu. Zopakoval, že úkolem pro ministerstvo průmyslu je změnit systém investičních pobídek tak, aby nabízely zejména podporu investic do vědy a výzkumu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) poznamenal, že Česko stojí na rozcestí, při současném růstu zaměstnanosti je podle něj nyní třeba zaměřit se na vznik vysoce kvalifikovaných míst a řešení zaměstnanosti v místech, kde se nezaměstnanost snižovat nedaří.

Maximální míra veřejné podpory nesmí přesáhnout pětinu celkové hodnoty způsobilých nákladů. Formou hmotné podpory pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku by mohla firma na oba projekty získat až 275 miliónů korun, zbytek má tvořit sleva na dani z příjmů.

Ekonom: Pro stát to není příliš výhodné

„Vláda schválila subvenci pro velkou a úspěšnou zahraniční firmu za to, že rozšíří svoji výrobu a přijme nové zaměstnance a to v době rekordně nízké nezaměstnanosti. Po malých a středních podnikatelích přitom stejná vláda šlape a vymýšlí cesty, jak od nich vybrat co nejvíce peněz na daních,” uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Zavádí současná vláda EET jen proto, aby mohla vybrat více prostředků na přerozdělení pro velké a úspěšné zahraniční firmy? Takový přístup k podnikání je zvrácený, nespravedlivý a křiví trh. Rozšíření firmy a přijetí nových zaměstnanců je v zájmu samotné firmy, stát má pouze vytvářet férové, rovné a co nejsvobodnější podmínky pro podnikání,” kritizoval ve středu schválení pobídky Skopeček.

„Obvyklou praxí při podobných projektech je nadhodnocování počtu vytvořených pracovních míst. Realistický odhad tedy musí počítat spíše s tím, že jedno pracovní místo vyjde přibližně na milión korun, pokud by byla uplatněna pobídka ve výši 444 miliónu korun. Nezapomeňme navíc, že pobídky velkým zahraničním investorům pracovní místa také ničí, neboť z trhu vytěsňují menší, lokální subdodavatele, kteří nedisponují takovou tržní silou,” řekl Novinkám ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Necelých 14 procent pozic inženýrského rázu oproti počtu dělnických je podle něj spíše nižší číslo. „Celkově se tedy nejedná o příliš výhodnou investici ze strany státu. Přisypání takřka půl miliardy korun na vznik de facto další montovny se může zdát v čase solidního ekonomického výkonu české ekonomiky jako krok, který škodu nenapáchá, avšak ty prostředky mohou chybět v čase hospodářského útlumu, který zcela jistě opět nastane,” dodal Kovanda.

Místa pro dělníky i vysokoškoláky

Investiční akce je rozdělena na dvě části. Během tří let Bosch hodlá do rozšíření stávající výroby dílů a příslušenství pro motorová vozidla investovat 1,294 miliónu korun. Díky tomu bude vytvořeno 505 nových pracovních míst v okrese České Budějovice, z toho asi 420 dělnických pozic a asi 85 inženýrských pozic.

Společnost má dále v plánu během následujících čtyř let i investici do rozšíření technologického centra na výzkum a vývoj dílů a příslušenství pro motorová vozidla, a to 904 milióny korun. Touto investicí chce vytvořit 120 nových pracovních míst na Českobudějovicku, a to převážně vysokoškolského a také odborného středoškolského vzdělání.

Robert Bosch je největší strojírenskou firmou na jihu Čech. Loni zvýšila obrat meziročně o 23 procent na dosud nejvyšší hodnotu 18,3 miliardy korun. Zisk firma nezveřejňuje. Společnost vznikla v roce 1992 jako společný podnik Robert Bosch GmbH Stuttgart a Motor Jikov, a. s., České Budějovice. Od roku 1995 je stoprocentní dceřinou společností německého koncernu.

Reklama

Výběr článků

Načítám