Hlavní obsah

Trumpovo vítězství může prodloužit intervence ČNB, míní analytici

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trumpova výhra v prezidentských volbách i vítězství republikánů ve volbách do Kongresu může způsobit, že umělé oslabování koruny ukončí Česká národní banka (ČNB) o něco později. Ekonomičtí analytici si myslí, že k prodloužení intervencí by ČNB mohlo přimět pravděpodobné pokračování pumpování eur do ekonomiky ze strany Evropské centrální banky (ECB).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Trumpovo vítězství možná protáhne umělé oslabování koruny ze strany ČNB.

Článek

„Trumpovo vítězství razantně zvyšuje pravděpodobnost, že americká centrální banka letos už nezvýší své úrokové sazby (ačkoliv Trump politiku nízkých sazeb kritizuje),” uvedl pro Novinky hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

To podle Kovandy umožní ECB pokračovat v takzvané politice kvantitativního uvolňování, která spočívá v pumpování eur do ekonomiky pomocí nákupů dluhopisů.

„Odtud je už jen krůček k tomu, aby svůj intervenční režim protáhla, v krajním případě dokonce prohloubila i Česká národní banka (ČNB). Trumpovo vítězství tedy zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervenčního režimu ČNB až za horizontem roku 2017,“ řekl Kovanda.

Režim intervencí ČNB zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Zatím centrální banka předpokládá, že k ukončení intervencí dojde v polovině příštího roku. Dřívější analýza společnosti Cyrrus naznačila, že by k tomu mohlo dojít na začátku podzimu. [celá zpráva]

Intervence i TTIP

Ke scénáři, o němž mluvil Kovanda, se již v pondělí přiklonil i hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„V případě vítězství Donalda Trumpa v kombinaci s vítězstvím republikánů v senátních volbách sázím na to, že by ECB nakonec byla nucena kvůli nejistotě na trzích natáhnout politiku kvantitativního uvolňování o dalších šest měsíců,” sdělil Novinkám. [celá zpráva]

Podle Kovandy Česko zasáhne i ukončení vyjednávání ohledně Transatlantické obchodní a investiční úmluvy (TTIP) mezi EU a USA, k němuž zřejmě dojde.

„Naše ekonomika by z úmluvy profitovala v řádu nižších desetin procenta ročního růstu HDP. Význam by pro nás TTIP ale měla i z hlediska geopolitického či bezpečnostního, což by druhotně podpořilo i ekonomiku, například z důvodu vyšší míry celkové stability, kterou investoři vítají,“ upozornil Kovanda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám