Hlavní obsah

Přišly první nabídky na koupi Plzeňského Prazdroje, zájem má i Kellnerova PPF

• Aktualizováno

Na Plzeňský Prazdroj a další pivní značky prodávané firmou AB InBev bylo podle Reuters podáno nejméně šest nabídek, mezi uchazeče prý patří i PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Podle zdrojů Reuters podala nabídku PPF Group, které konkuruje s nabídkou japonský pivovar Asahi. O zájmu Japonců už nedávno informoval japonský list Nikkei. [celá zpráva]

„Spekulace nebudeme komentovat,“ řekla na dotaz Novinek mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Maďarský ropný gigant MOL podává nabídku společně s polským výrobcem džusů Maspex a polskou pojišťovnou PZU. Dalšími zájemci jsou americký fond Bain Capital společně s firmou Advent a americký fond KKR společně s Mid Europa Partners. Šestou nabídku měla podat švýcarská investiční firma Jacobs Holdings společně s kanadským penzijním fondem PSP Investments, uvedly zdroje agentury.

Prodej aktivit SABMilleru v Česku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí podmínek pro dohodnuté převzetí podniku ze strany rivala Anheuser-Busch InBev.

Pivovar chce zpět Plzeň

Kromě Plzeňského Prazdroje zahrnují aktivity SABMilleru určené k prodeji i polské značky Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus. Jejich celková hodnota se podle dřívějších odhadů pohybuje mezi pěti a sedmi miliardami eur (135 až 189 miliard korun).

Navrácení údajně neoprávněně znárodněného a posléze zprivatizovaného pivovaru Plzeňský Prazdroj do českých rukou přitom žádají plzeňští Pravováreční měšťané, kteří se ve věci určení vlastnictví cenných ochranných známek a některých budov pivovaru obrátili na soud. Jejich snahy podporuje i radnice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám