Hlavní obsah

Volkswagen vyšetří obvinění z mučení zaměstnanců v Brazílii

Novinky, tov

Automobilový koncern Volkswagen nechá experta na historii prověřit obvinění, podle kterých firma nechala zatýkat a mučit zaměstnance v Brazílii za bývalého vojenského režimu. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

V Brazílii Volkswagen vyráběl například oblíbené minivany

Článek

Obviněními některých bývalých zaměstnanců koncernu v Brazílii se má zabývat profesor Christopher Kopper z univerzity v Bielefeldu. Bude zkoumat i obvinění, že VW spolupracoval v letech 1964 až 1985 s vojenským režimem v této jihoamerické zemi.

Skupina bývalých zaměstnanců podala na firmu minulý rok žalobu. Týká se právě zatýkání a mučení v jedné brazilské továrně VW. Koncern uvedl, že profesor Kopper odjede do Brazílie a začne na místě pracovat co nejdříve.

„Chceme vrhnout světlo na temné období vojenské diktatury a objasnit chování odpovědných lidí v Brazílii či, když to půjde, v Německu v té době,“ uvedla Christine Hohmann-Dennhardtová, která v představenstvu VW odpovídá za právní záležitosti.

Za války využíval VW otrocké práce

Zpráva brazilské komise v roce 2014 zveřejnila výpověď bývalého zaměstnance VW Lucia Bellentaniho. „Byl jsem v práci, když přišli dva lidé se samopaly. Spoutali mě s rukama za zády. Když jsme přijeli do bezpečnostního ústředí Volkswagenu, začalo mučení. Mlátili mě a fackovali,“ prohlásil tehdy.

Podle právničky Rosy Cardosové bylo mučeno 12 zaměstnanců v továrně nedaleko Sao Paula, zatímco další byli propuštěni a zapsáni na černou listinu.

Jak připomíná BBC, Volkswagen již dříve zkoumal, jakou roli sehrála automobilka při využívání otrocké práce během druhé světové války. VW za nacistů vyráběl auta pro německou armádu, tehdy pro něj pracovalo zhruba 15 tisíc lidí z nedalekých koncentračních táborů. V roce 1998 pozůstalí zažalovali VW, který zřídil fond na odškodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám