Hlavní obsah

Svátek poprvé zavřel supermarkety. Většině lidí to nevadí

• Aktualizováno

V pátek poprvé vstoupil do praxe zákon, který o státních svátcích zavírá prodejny nad 200 metrů čtverečních, což jsou všechny supermarkety. Jiné obchody ale prodávat mohou. Většině Čechů tento stav vyhovuje. Česká obchodní inspekce varuje, že bude prodejny kontrolovat a obchodníkům hrozí miliónová pokuta.

Velké obchody mají na svátky zavřenoVideo: Novinky

 
Článek

Někteří podnikatelé tvrdí, že lidé budou kvůli jednodenní odstávce méně nakupovat a ovlivní to celou ekonomiku. Jiní však namítají, že to je nesmysl, lidé si stejně koupí to, co chtějí, den před tím nebo den poté. Drobnosti pak seženou i v pátek v malých obchodech.

"Je to dobře, já s tím souhlasím. Všichni si potřebují odpočinout a podívejte se, jaký je tady kolem teď konečně klid," řekla Novinkám jedna z dotazovaných.

"Přijde mi to jako nesmyslné. Pokud někdo o svátku pracovat nechce, tak ať si najde jiné zaměstnání," myslí si ale naopak zákaznice, které se opatření nelíbí. Podle další oslovené by mohly zůstat na svátek otevřené alespoň nějaké větší obchody.

Průzkum: 65 procent změnu podporuje

Aktuální průzkum zjistil, že dvě třetiny Čechů souhlasí s tím, aby velké obchody měly o státních svátcích zavřeno a většina lidí také plánovala nakoupit si předem.

Průzkum společnosti Median pro Radiožurnál uvádí, že 65 procent dotázaných s uzavřením velkých obchodů o významných svátcích souhlasí. Změnu podporují především ženy, v případě mužů jde o více než polovinu.

„Jsou dva základní důvody. Jeden z nich je, že v obchodech je větší podíl žen, a tím pádem má na ně úprava pozitivnější efekt než na muže. Druhý důvod je, že v domácnostech jsou ženy hlavním nákupčím a raději nakupují v předstihu na rozdíl od mužů, kteří nakupují kdykoliv,“ vysvětlil analytik Josef Fišer. S uzavřením obchodu častěji souhlasí starší lidé, kteří o svátcích téměř nikdy nenakupují.

Jsou tu večerky, benzínky, nádraží... 

Cca 60% lidí si nakoupilo v předstihu, další spoléhají na malé prodejny, stánky, čerpací stanice, obchody v nemocnicích, na nádražích a letištích.

Pro e-shopy zákon obecně neplatí. „Pokud má e-shop výdejnu, ta přesahuje 200 metrů čtverečních a bude se tam ve svátek vydávat zboží, tak je výdej součástí prodeje. Podle inspekce to není v pořádku,“ vysvětluje Jiří Frölich z České obchodní inspekce.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

V některých velkých centrech přesto může být otevřeno, protože v nich jsou i  malé prodejny pod 200 metrů čtverečních. Navíc se zákaz týká prodeje, ne přítomnosti v obchodech. Někteří zaměstnanci tak možná budou dělat inventury nebo doplňovat zboží.

„Podle stanoviska ČOI to není porušení zákona, ale podle našeho názoru je to neetické. Mateřské společnosti (prodejen), které to provedou, by si to u nich doma nedovolily,“ řekla pro Radiožurnál předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Reklama

Výběr článků

Načítám