Hlavní obsah

Státní podnik Povodí Moravy utratil statisíce za koncert Tří sester

Státní podnik Povodí Moravy utratil 320 tisíc korun za koncert skupiny Tři sestry určený zaměstnancům podniku. Vyplynulo to z údajů v registru smluv, v němž musí státní firmy a úřady zveřejňovat všechny smlouvy nad padesát tisíc.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Státní podnik Povodí Moravy utratil 320 tisíc korun za koncert skupiny Tři sestry určený zaměstnancům podniku. Ilustrační foto.

Článek

Na informaci upozornila facebooková stránka Registr smluv, která je spojena se serverem Hlídač smluv a ekonomem Ondřejem Kokešem, který dlouhodobě analyzuje data zveřejňovaná v registru.

„Sledovaný státní podnik se v rámci cílů a účelů svého působení, poskytovaných služeb a podobně rozhodně nepohybuje v tržním prostředí. Z výroční zprávy dále také vyplývá, že kromě hospodaření s majetkem, poskytování služeb a tak dále jsou jeho příjmy dané také poskytováním dotací v rámci specifikovaných záměrů orgánů státní správy i jednotlivých samospráv,“ připomněl správce stránky Karel Gargulák.

Povodí: Na pozvání není nic špatného

„Jednalo se o akci, kterou podnik uspořádal pro všechny zaměstnance, akce se zúčastnilo přibližně 600 až 650 lidí, a to k výročí padesáti let od založení podniku, které se slaví v letošním roce. Uvedená částka je včetně všech služeb, tedy nejen kapela, ale také stavba pódia, pronájem aparatury, ozvučení celé akce, nikoliv samotného koncertu Tří sester,“ reagoval podnik v komentářích na facebooku.

„Nevidím nic špatného na tom, že podnik v rámci oslav padesátého výročí pozve všechny zaměstnance, kteří poctivě pracují, na akci, kterou zaplatí. Kdyby ty peníze utratil tak, že dá každému z nich necelou pětistovku na konci roku v prémiích, nikdo by se neozval. Když ale zaměstnance odmění koncertem, o kterém informace transparentně zveřejní, tak je to špatně,“ dodal podnik v reakci.

„Chceme tímto státní podnik Povodí Moravy pochválit za to, že v souladu s účinným zákonem smlouvy zveřejňuje (na rozdíl od některých jiných státních podniků),” pochválil nakonec firmu Gargulák.

Efektivnější hospodaření

Zveřejňovat smlouvy v registru je povinné od 1. července. V registru je od té doby denně zveřejněno přes dva tisíce smluv.

Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) označila je zákon o registru „jedno ze zásadních legislativních opatření, které by mohlo přispět k efektivnějšímu hospodaření s majetkem státu a obcí a ke snížení míry dalších nežádoucích jevů přispívajících k dysfunkci veřejné správy“.

Někteří politici, například poslanci Jan Klán (KSČM) a Jan Bartošek (KDU-ČSL) se přesto v poslední době snaží registr a rozsah v něm zveřejňovaných informací omezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám