Hlavní obsah

Do evidence tržeb se zaregistrovala zatím jen třetina hospod a hotelů

Právo, Jakub Svoboda

Do elektronické evidence tržeb (EET) se necelých šest týdnů před jejím startem zaregistrovala zhruba jen třetina hostinských a hoteliérů. Finanční správa dosud vydala 15 080 autentizačních údajů k EET. Právu to v neděli sdělil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukazuje, kde v Evropě platí EET.

Článek

Podnikatelům ve stravovacích a ubytovacích službách vznikne nová povinnost evidovat tržby 1. prosince. Celkem se týká zhruba 50 tisíc provozovatelů hospod, restaurací, hotelů či kaváren.

„Chtěl bych všem zodpovědným podnikatelům poděkovat, odměnou za včasnost jim bude vyhnutí se frontám a dostatek času na vyzkoušení evidence v praxi. To jim Finanční správa ČR umožní nanečisto už od listopadu v rámci pilotního provozu,“ řekl Právu k dosud provedeným registracím ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Všichni podnikatelé, zejména ti, kterých se evidence tržeb týká od prosince, se mohou podle něj vše potřebné o EET dozvědět na úterní konferenci a veletrhu v Kongresovém centru v Praze. „Budou si tam také moci prohlédnout širokou škálu pokladních řešení od téměř tří desítek vystavovatelů,“ poznamenal ministr.

Odměnou za včasnost bude vyhnutí se frontám a dostatek času na vyzkoušení v praxi
Andrej Babiš

Registrační údaje přiděluje Finanční správa České republiky od 1. září, podnikatel o ně musí zažádat před první evidovanou tržbou.

Z hostinských a hoteliérů, kteří o údaje k EET již zažádali, tak 6687 učinilo přes datovou schránku a 8393 kvůli tomu osobně přišlo na finanční úřad.

Správa údajů na portálu

Autentizací podnikatel získá přihlašovací údaje na daňový portál, kde je mu umožněna správa certifikátů a údajů pro správu evidence tržeb.

Po přihlášení na portál si pak zaeviduje své provozovny a vygeneruje digitální certifikát, který je nutné nainstalovat do pokladního zařízení.

Už od 10. října funguje v testovacím prostředí EET například terapeutická kavárna Modré dveře v Kostelci nad Černými lesy, kde obsluhují lidé s mentálním postižením. „Je to důkaz pro podnikatele, kteří mají strach z EET, že to lze udělat i s lidmi, kteří jsou mentálně postižení. A funguje to perfektně,“ prohlásil po několika dnech zkušebního evidování tržeb generální ředitel Sivek hotels Viliam Sivek.

Podle generálního ředitele finanční správy Martina Janečka poběží systém v ostrém provozu od listopadu, kdy se údaje začnou ukládat na servery správy.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Část tržeb z EET možná půjde zatajit

S tím, jak se blíží spuštění elektronické evidence tržeb (EET), přibývá nabídek, které na EET odkazují. Buď se jedná o oficiální pokladní systémy postavené na...

Výběr článků

Načítám