Hlavní obsah

Ceny v EU i eurozóně rostou pomaleji než v Česku

Novinky, tov

Meziroční inflace v eurozóně v září zrychlila na 0,4 procenta, stejným tempem rostly i ceny v průměru za celou Evropskou unii. Je to o desetinu procentního bodu méně, než v září stouply ceny v Česku. Nejvýraznější propad cen zaznamenalo Bulharsko, nejrychleji rostou v Belgii, vyplývá z pondělních údajů Eurostatu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace ve vybraných zemích EU

Článek

Inflace v eurozóně zrychlila v září na 0,4 procenta ze srpnových 0,2 procenta. V celé EU spotřebitelské ceny v září vzrostly také o 0,4 procenta po srpnovém zvýšení o 0,3 procenta.

Navzdory zrychlení inflace i nadále zaostává za cílem Evropské centrální banky (ECB), který je těsně pod dvěma procenty. ECB se snaží růst inflace nastartovat pumpováním peněz do ekonomiky pomocí nákupu vládních dluhopisů.

V porovnání se srpnem meziroční inflace v šestnácti členských zemích stoupla, v devíti zemích klesla a u dvou zůstala stejná. V Česku v září ceny stouply meziročně o 0,5 procenta. [celá zpráva]

Nejvíce klesly ceny v Bulharsku, o 1,1 procenta, vysoký byl pokles také v Chorvatsku a na Slovensku. Nejvyšší byla inflace v Belgii (1,8 procenta), Estonsku (1,7 procenta) a Rakousku (1,1 procenta).

Růst cen v zemích platících eurem nejvíce táhlo zdražení v restauracích a kavárnách, u cen nájmů či tabáku (o 0,7 procenta). Naopak brzdou inflace byly ceny pohonných hmot a plynu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám