Hlavní obsah

ČNB bude po ukončení intervencí čelit spekulantům, varuje Niedermayer

Česká národní banka (ČNB) bude zřejmě po ukončení devizových intervencí, které uměle udržují oslabenou korunu vůči euru, čelit velkému tlaku spekulantů. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Intervence by měly skončit v polovině příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer

Článek

"Pokud by ČNB po ukončení kurzového závazku hrála na trhu výraznou roli, tak to znamená, že ten režim neskončil a stále se bude vyplácet spekulovat proti centrální bance," podotkl Niedermayer.

Podle europoslance a bývalého viceguvernéra ČNB již ke spekulacím začíná docházet, což naznačuje velký objem korun, které musela ČNB v srpnu použít, aby udržela českou měnu oslabenou.

ČNB v srpnu na intervenční nákupy použila 28,6 miliardy korun, což je letos druhý největší objem za jeden měsíc.

"Ty spekulace budou obrovské. Nyní stojíme na jejich začátku a vidíme, že ty intervence jsou opravdu velké," uvedl s tím, že očekávané posílení vypadá jako sázka na jistotu, protože česká ekonomika na silnější korunu má.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního srpna intervenovala v objemu zhruba 592 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám