Hlavní obsah

ČNB bude po ukončení intervencí čelit spekulantům, varuje Niedermayer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) bude zřejmě po ukončení devizových intervencí, které uměle udržují oslabenou korunu vůči euru, čelit velkému tlaku spekulantů. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Intervence by měly skončit v polovině příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer

Článek

"Pokud by ČNB po ukončení kurzového závazku hrála na trhu výraznou roli, tak to znamená, že ten režim neskončil a stále se bude vyplácet spekulovat proti centrální bance," podotkl Niedermayer.

Podle europoslance a bývalého viceguvernéra ČNB již ke spekulacím začíná docházet, což naznačuje velký objem korun, které musela ČNB v srpnu použít, aby udržela českou měnu oslabenou.

ČNB v srpnu na intervenční nákupy použila 28,6 miliardy korun, což je letos druhý největší objem za jeden měsíc.

"Ty spekulace budou obrovské. Nyní stojíme na jejich začátku a vidíme, že ty intervence jsou opravdu velké," uvedl s tím, že očekávané posílení vypadá jako sázka na jistotu, protože česká ekonomika na silnější korunu má.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního srpna intervenovala v objemu zhruba 592 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám