Hlavní obsah

Při převodu bytu mají dluhy přejít na kupce, navrhli poslanci

Při převodu vlastnictví bytové nebo jiné jednotky by měly dluhy na příspěvcích na správu domu ze zákona přejít z převodce na nabyvatele. V novele občanského zákoníku to navrhla skupina poslanců ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a Úsvitu. Předloha by vedle dalších úprav taky obnovila předkupní právo ke spoluvlastnickému podílu k nemovitostem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nynější zákonná úprava podle autorů zakládá právní nejistotu, zda dluhy na příspěvcích na správu domu přecházejí s převodem jednotky.

"Osoba odpovědná za správu domu tak nemá jistotu, kdo je dlužníkem," píšou v důvodové zprávě.

Ztěžuje to podle nich vymáhání pohledávek, přičemž v případě nesprávně podané žaloby hrozí i jejich promlčení a úhrada nákladů řízení.

Obnovu předkupního práva předkladatelé zdůvodňují mimo jiné tím, že nyní spoluvlastníci nemohou ovlivnit ani to, s kým budou v budoucnu nemovitost sdílet.

Chtějí zjednodušit schvalování stanov SVJ

"Obecně platí, že je žádoucí podporovat scelování vlastnictví v poměrech tradičních společenských hodnot a vazeb, nikoli jeho rozdrobování, mnohdy vedené pouze spekulativními zájmy," stojí v důvodové zprávě. Předkupní právo poslanci navrhli vložit už do vesměs technické vládní novely zákoníku, kterou Sněmovna projednává.

Poslanecká předloha by měla podle autorů taky zjednodušit schvalování stanov společenství vlastníků, k němuž by stačil souhlas prosté většiny. Snazší má být i schvalování změn prohlášení vlastníka, kterým se nemovitost rozděluje na jednotlivé jednotky. Novela také upravuje způsob svolávání členské schůze bytového družstva a rozhodování o některých změnách jejich stanov.

Úprava občanského zákoníku, kterou před projednáváním zákonodárných sborech posoudí vláda, výslovně umožní společenství vlastníků jednotek v podstatě jako nástupci bytového družstva převzít jeho úvěry, které si vzalo například na modernizaci domu. Bude k tomu nutný souhlas všech členů společenství, které ale bude moci nahradit i rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám